Μ. Μπαρνιέ: Οι προτάσεις της Βρετανίας δεν είναι ακόμη ικανοποιητικές

Μ. Μπαρνιέ: Οι προτάσεις της Βρετανίας δεν είναι ακόμη ικανοποιητικές

Μη ικανοποιητικές χαρακτήρισε τις τελευταίες προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ενώ νωρίτερα ανέφερε πως μια συμφωνία για το Brexit είναι δύσκολη αλλά εφικτή.

Σύμφωνα με τρεις ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το Reuters, ο Μπαρνιέ ανακοίνωσε στους υπουργούς Εξωτερικών των 27 που συμμετέχουν στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων στο Λουξεμβούργο ότι οι τελευταίες προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι ακόμη ικανοποιητικές, ενώ χρειάζεται ένα συμπεφωνημένο νομικό κείμενο μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας ώστε να είναι σε θέση να εισηγηθεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 17ης Οκτωβρίου την έγκριση συμφωνίας, διευκρίνισαν οι πηγές.

«Υπάρχει προθεσμία που λήγει απόψε για συμφωνία επί νομικού κειμένου», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, καθώς ο Μισέλ Μπαρνιέ ενημερώνει τους υπουργούς Εξωτερικών των 27.

Άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι δεν υπάρχει επίσημη προθεσμία, αλλά ότι ο Μπαρνιέ εξήγησε στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων ότι χρειάζεται μία συμφωνία επί νομικού κειμένου στο τέλος της ημέρας ώστε να είναι σε θέση να πει στους Ευρωπαίους διπλωμάτες που θα συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλλες ότι η εισήγησή του στο ευρωπαϊκό συμβούλιο της Πέμπτης-Παρασκευής θα είναι υπέρ της έγκρισης της συμφωνίας.

«Η δουλειά συνεχίζεται, υπάρχει ακόμη δυνατότητα συμφωνίας», δήλωσε ο τρίτος Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Νωρίτερα, ο Μπαρνιέ χαρακτήρισε «εφικτή» εντός της εβδομάδας μια νέα συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, αν και προειδοποίησε ότι έχει γίνει όλο και πιο δύσκολη, καθώς ο χρόνος κυλάει αντίστροφα προς την κρίσιμη σύνοδο κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη.

«Η ομάδα μας εργάζεται σκληρά και η δουλειά μόλις ξεκίνησε, δουλέψαμε σκληρά το Σαββατοκύριακο και χθες, γιατί ακόμα και αν η συμφωνία είναι δύσκολη, όλο και πιο δύσκολη, για να είμαι ειλικρινής, εξακολουθεί να είναι πιθανή αυτή την εβδομάδα», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο το πρωί της Τρίτης.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι «κάθε συμφωνία πρέπει να λειτουργήσει για όλους», καθώς «είναι καιρός να μετατρέψουμε τις καλές προθέσεις σε ένα νομικό κείμενο».

Στο Λουξεμβούργο θα είναι επίσης παρών ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, ο συνομιλητής του Μισέλ Μπαρνιέ κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Περισσότερο επιφυλακτικός, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ δήλωσε: «Πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί», είπε προσερχόμενος στην συνεδρίαση και εξήγησε: «Για την Ολλανδία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός από το εξωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την χρησιμοποίηση των ενδο-ιρλανδικών συνόρων. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει λάβει ορισμένα μέτρα, αλλά όχι αρκετά για να συνιστούν εγγύηση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς».

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών ελπίζει ότι τις προσεχείς ώρες θα προταθούν επιπλέον μέτρα που θα εγγυώνται την θέσπιση ενός λειτουργικού συνόρου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί. Δεν έχει τελειώσει, αλλά προσπαθούμε. Οι Βρετανοί θέλουν συμφωνία και έχουν υποχωρήσει στο θέμα των τελωνειακών ελέγχων και στο δικαίωμα ελέγχου από τις αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας. Πρέπει να δούμε αν όλα αυτά είναι αρκετά για να μετατραπούν σε νομικό κείμενο».

«Μία συμφωνία είναι ακόμη εφικτή, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προετοιμασθεί για μία έξοδο χωρίς συμφωνία, αλλά και για μία νέα διαδικασία αναβολή του Brexit»,προειδοποίησε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Τούτι Τουράινεν.

Ισχυρή άνοδο σημείωσε η στερλίνα έναντι του δολαρίου μετά τα αισιόδοξα σχόλια του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, σχετικά με το Brexit.