M. Mπαρνιέ: Όχι σε μακρά παράταση του Brexit χωρίς στήριξη στην τελωνειακή ένωση

M. Mπαρνιέ: Όχι σε μακρά παράταση του Brexit χωρίς στήριξη στην τελωνειακή ένωση

Προειδοποίηση με τη μορφή τελεσίγραφου απέστειλε στη βρετανική πλευρά ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς υποστήριξε ότι αν η Βρετανία επιθυμεί μακρά παράταση της εξόδου, η Τερέζα Μέι θα πρέπει να στηρίξει την τελωνειακή ένωση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μ. Μπαρνιέ, με φόντο την αυριανή έκτακτη σύνοδο κορυφής των «27», ξεκαθάρισε ότι η Συμφωνία Αποχώρησης δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά από την ΕΕ, όμως η Πολιτική Διακήρυξη θα μπορούσε να «γραφτεί» μέσα σε ώρες, αν η Βρετανία στηρίξει την τελωνειακή ένωση. «Η ΕΕ δίνει την ευκαιρία στην Τερέζα Μέι να δείξει τον δρόμο προς τα εμπρός στη Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη. Όλοι έχουμε ελπίδες ότι οι συζητήσεις των κομμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ολοκληρωθούν με θετικό αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, ο Γάλλος πολιτικός τόνισε ότι αν η Βρετανία θέλει να αποφύγει το no-deal, μπορεί να το κάνει επιλέγοντας να ανακαλέσει μονομερώς το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. 

Ερωτηθείς για δημοσιεύματα που θέλουν την Άνγκελα Μέρκελ ίσως να δέχεται χρονικό περιορισμό πέντε ετών για το ιρλανδικό backstop, σημείωσε ότι «δεν έχει πληροφόρηση για αυτό το θέμα».

Από την πλευρά της η Τερέζα Μέι γνωρίζει ήδη ότι μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη της Μέρκελ, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., όπου η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα ανακοινώσει επισήμως ότι επιθυμεί παράταση του Άρθρου 50.

Θετικά διακείμενος προς το αίτημα της Μέι για παράταση έως τις 30 Ιουνίου είναι και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λέο Βαράντκαρ, ο οποίος άλλωστε είναι και ο πιο άμεσα ενδιαφερόμενος, λόγω του επίμαχου ζητήματος των συνόρων και του «φρένου» (backstop).

Διαφορετική γνώμη έχει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως μια παράταση ενός ολόκληρου έτους θα ήταν προς το συμφέρον τόσο της Βρετανίας όσο και της Ε.Ε., που μ'' αυτόν τον τρόπο θα απελευθερωθεί από την υποχρέωση να ασχολείται διαρκώς με το Brexit.

AP Photo