Μ. Βρετανία: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα ανταπεξέλθει στις ανάγκες της κρίσης»

Μ. Βρετανία: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα ανταπεξέλθει στις ανάγκες της κρίσης»

Το βρετανικό σύστημα υγείας, το NHS, πιθανότατα θα ανταπεξέλθει στην κρίση του κορονοϊού, αλλά θα είναι δύσκολη η κατάσταση, εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της Αγγλίας Κρις Γουίτι.

«Θα είναι μια κούρσα που θα κριθεί με μικρή διαφορά, όλοι το γνωρίζουμε. Και όποιος ρίξει μια ματιά στον υπόλοιπο κόσμο θα δει ότι θα είναι δύσκολο για όλα τα συστήματα υγείας», τόνισε.

«Πιστεύουμε όντως πως αν όλοι παραμείνουν στα σπίτια τους θα είναι πιθανόν διαχειρίσιμη (η κρίση) από το NHS αλλά δεν μπορούμε να το εγγυηθούμε», πρόσθεσε.

Ο Γουίτι επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να εξεταστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, όμως παρατηρείται παγκόσμια έλλειψη αντιδραστηρίων. Για τον λόγο αυτό δεν εξετάζονται ούτε καν όλοι οι εργαζόμενοι στο NHS. «Δεν έχουμε αρκετά τεστ και αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα επειδή ουσιαστικά όλες οι χώρες θέλουν αυτό το νέο τεστ, για μια ασθένεια για την οποία δεν υπήρχε εξέταση πουθενά πριν από τρεις μήνες», εξήγησε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργική κατοικία.

Ο Τζόνσον σημείωσε ότι παρά την έλλειψη η Βρετανία έχει προχωρήσει στη διενέργεια περισσότερων τεστ από σχεδόν όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται για συναγωνισμό».

Η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε επίσης σήμερα τους πολίτες να βοηθήσουν στη συγκομιδή φρούτων και λαχανικών, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει επάρκεια κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ο αγροτικός τομέας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους εποχικούς εργάτες, αλλά η πανδημία εμπόδισε την είσοδο μεταναστών στη χώρα. «Πρέπει να κινητοποιήσουμε το βρετανικό εργατικό δυναμικό για να καλύψουμε το κενό και να φροντίσουμε τα έξοχα φρούτα και λαχανικά μας να βρεθούν στα πιάτα των ανθρώπων τους καλοκαιρινούς μήνες», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούστις.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

AP Photo/Kirsty Wigglesworth