Μ. Βρετανία: Ημέρα κρίσης για τη Huawei και το δίκτυο 5G

Μ. Βρετανία: Ημέρα κρίσης για τη Huawei και το δίκτυο 5G

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προεδρεύει τόσο του Υπουργικού Συμβουλίου όσο και μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας σήμερα το πρωί με βασικό θέμα συζήτησης την συνεργασία με την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Huawei και τον ρόλο της στην ανάπτυξη του δικτύου 5G της χώρας.

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποκλείσει την εταιρεία στην οποία ωστόσο είχε αναθέσει τον Ιανουάριο περιορισμένη συμμετοχή στην ανάπτυξη του δικτύου 5G.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποκλείσει την Huawei ιδιαίτερα μετά τις αμερικανικές κυρώσεις, την πανδημία του κορονοϊού και την αλλαγή του status quo το Χονγκ Κονγκ θέματα που επιδείνωσαν συνολικά τις σχέσεις του Λονδίνου με το Πεκίνο. 

Ωστόσο, υπάρχουν αντιφατικές αναφορές σήμερα το πρωί σχετικά με το πόσο γρήγορα θα ενεργήσει η κυβέρνηση. Η Telegraph αναφέρει ότι ο Τζονσον θα αποκλείσει την Huawei «από το δίκτυο 5G το επόμενο έτος και θα ζήτησε να αποχώρησε από όλες τις τις υπάρχουσες υποδομές της», ενώ το Bloomberg σημειώνει ότι θα απαγορευτεί στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να αγοράσουν νέο εξοπλισμό από την Huawei από το τέλος αυτού έτος, ωστόσο η υπάρχουσα υποδομή ενδέχεται να μην αφαιρεθεί έως το 2027.

Τα παραπάνω έρχονται ως συνέχεια των πληροφοριών ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχει προσεγγίσει ήδη την Ουάσινγκτον και της έχει προτείνει τη δημιουργία ομίλου χωρών, που αποκαλείται "D10". Η Ντάουνινγκ Στριτ εισηγείται στην πρωτοβουλία αυτή να μετέχουν τα κράτη-μέλη της Ομάδας των Επτά (G7), συν την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να έχει δώσει εντολή σε αξιωματούχους να καταρτίσουν συγκεκριμένα σχέδια που θα μείωναν στο μηδέν τη συμμετοχή της Κίνας στις υποδομές του Ηνωμένου Βασιλείου, έως το 2023.