Μ. Βέμπερ στους FT: Μόνο το ΕΛΚ ασχολήθηκε με το θέμα Ορμπάν

Μ. Βέμπερ στους FT: Μόνο το ΕΛΚ ασχολήθηκε με το θέμα Ορμπάν

Ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος φιλοδοξεί να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άσκησε κριτική στην στάση Ευρωπαίων ηγετών από άλλους πολιτικούς χώρους για το ζήτημα του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν ο οποίος ανήκει στο ΕΛΚ. 

«Στις ιδιωτικές συζητήσεις μιλάνε εναντίον του Ορμπάν, όμως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αφιερώθηκε ούτε ένα λεπτό για το θέμα αυτό, αντίθετα στο ΕΛΚ αφιερώσαμε περισσότερες από δυο ώρες». Επιπλέον, αρκετοί είναι εκείνοι που εξαπολύουν δριμεία επίθεση στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι ο ίδιος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη ρήξη μέσα στο ΕΛΚ, προκειμένου να επωφεληθούν οι φιλοευρωπαίοι κεντρώοι και οι φιλελεύθεροι.

To θέμα του Ούγγρου πρωθυπουργού αναμένεται να συζητηθεί κατά την σύνοδο του ΕΛΚ, στο Σαλτσμπουρκ της Αυστρίας, την ερχόμενη Τετάρτη. Ορισμένα μέλη του ΕΛΚ θεωρούν αναπόφευκτη την ψηφοφορία για την παραμονή στο Βίκτορ Ορμπάν, ενώ άλλοι εκφράζουν φόβους για το γεγονός ότι ενδεχόμενη αποπομπή του θα τον στείλει στις αγκαλιές των Ευρωσκεπτικιστών του Ευρωκοινοβουλίου. 

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας για την επανειλημμένη παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων και αρχών της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές -που καλύπτουν την απαίτηση για πλειοψηφία δύο τρίτων επί των ψηφισάντων- οι ευρωβουλευτές έδωσαν το πράσινο φως για  την ενεργοποίηση της διαδικασίας που προβλέπει το άρθρο 7 κατά των «παραβατών».

Έτσι, η Ουγγαρία γίνεται το δεύτερο κράτος-μέλος της Ε.Ε. σε βάρος του οποίου ενεργοποιείται η συγκεκριμένη διαδικασία. Είχε προηγηθεί, από τον Δεκέμβριο του 2017, η Πολωνία, για αλλεπάληλες παραβιάσεις του κράτους-δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, με σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

AP Photo

Διαβάστε ακόμα: Ο Μ. Βέμπερ στο Liberal: Στην Ευρώπη υπάρχει Κράτος Δικαίου