Μ. Βέμπερ: Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ

Μ. Βέμπερ: Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ

Τη θέση πως η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε ο Μάνφρεντ Βέμπερ σε συνέντευξή του στη Le Monde, εξηγώντας πως «η χώρα δεν έχει την υποστήριξη της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και απομακρύνεται από τις αξίες της Ένωσης».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις ευρωεκλογές του Μαΐου μιλώντας για τις πρώτες αποφάσεις που θα λάμβανε ως Πρόεδρος της Επιτροπής, ανέφερε χαρακτηριστικά πως θα βάλει τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. «Θα μεταβώ στην Άγκυρα για να προτείνω μια στενή οικονομική σχέση, εκπαιδευτικές ανταλλαγές, τη συνέχιση του κοινού αγώνα μας ενάντια στην τρομοκρατία Όμως, αυτή η χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ένωσης». 

Όσον αφορά τον τον έλεγχο των συνόρων, ο κ. Βέμπερ ζήτησε από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να επιδείξουν αλληλεγγύη σε θέματα μετανάστευσης, τονίζοντας πως ήρθε η ώρα να εφαρμοστούν δύο αρχές: «Πρώτον, ο πολύ αυστηρός έλεγχος των συνόρων, και δεύτερον, ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την Αφρική». 

Αναφερόμενος στην άνοδο του λαϊκισμού, ο κ. Βέμπερ ανέφερε πως «οι δημοκράτες πρέπει  να προτείνουν στέρεες απαντήσεις και να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη πείθοντας ότι οι λύσεις είναι εφικτές. Η Ευρώπη χρειάζεται ηγεσία».