7ος χρόνος, ημέρα 2104η
Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021

Μ. Ακιντζί: Οι Τουρκοκύπριοι είναι ο μεγαλύτερος όμηρος του στάτους κβο

Μ. Ακιντζί: Οι Τουρκοκύπριοι είναι ο μεγαλύτερος όμηρος του στάτους κβο

 

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, σε πρωτοχρονιάτικο μήνυμά το, ανέφερε ότι μόνο η τουρκοκυπριακή πλευρά συμπεριφέρεται δραστήρια για την λύση, αναπτύσσει προτάσεις και ανησυχεί για τον χρόνο που χάνεται, επειδή «είναι η πλευρά που είναι ο μεγαλύτερος όμηρος του στάτους κβο».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα για μια λύση που δεν θα περιέχει το εκ των ων ουκ άνευ στοιχείο της ομοσπονδιακής λύσης, την πολιτική ισότητα.

Πρόσθεσε πως η λύση θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας μεταξύ των μερών και όχι της επιβολής της μιας επί της άλλης πλευράς.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η λύση θα επιτευχθεί εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και μέσω διαπραγματεύσεων.

«Κανείς δεν ισχυρίζεται τίποτα έξω από αυτό. Δεν είναι εφικτό και να είσαι εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ και να αποκλείεις τις παραμέτρους του ΟΗΕ που δημιουργήθηκαν εδώ και χρόνια», ανέφερε.

«Αν σήμερα μπορούμε να επιμένουμε στην αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό έχει περάσει και καταγραφεί στις παραμέτρους του ΟΗΕ» ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. 

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι είναι εκτός συζήτησης λύση δύο κρατών ή ενιαίου κράτους, γιατί δεν θεωρεί εφικτή την αναγνώριση του ψευδοκράτους, και ως εκ τούτου θα συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση μέσα στις παραμέτρους του ΟΗΕ και της υφιστάμενες συμφωνίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ