Λύση δύο κρατών προτάσσει ο Τατάρ - Οκτάι: «Λάθος να παραδώσουμε τα Βαρώσια σε αρουραίους»

Λύση δύο κρατών προτάσσει ο Τατάρ - Οκτάι: «Λάθος να παραδώσουμε τα Βαρώσια σε αρουραίους»

Θετικά «βλέπει» ο νέος κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ το να έρθει στο τραπέζι της πενταμερούς συνάντησης που έχει προτείνει η Τουρκία «μια λύση δύο κρατών στη βάση της ισότητας» για το Κυπριακό, τονίζοντας πως έτσι θα διαφανεί κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία.

«Τα Ηνωμένα Έθνη με τις εγγυήτριες χώρες Αγγλία και Ελλάδα θα πρέπει να κάνουν πλέον αυτό που τους αναλογεί και να κατευθύνουν προς τη σωστή κατεύθυνση της ε/κ πλευρά για να βρεθεί ένα βιώσιμο και δίκαιο αποτέλεσμα στο Κυπριακό», πρόσθεσε ο κ. Τατάρ.

Στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο «προεδρικό», στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο κ. Τατάρ σημείωσε πως θα ενεργήσει σε αρμονία με την «αδελφή» Τουρκία στο «εθνικό θέμα» και ο ίδιος θα είναι ένας «πρόεδρος» ανοικτός στον «λαό», κάνοντας αναφορά στη σημασία των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και θέτοντας ως στόχο την άρση των «εμπάργκο». 

Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τατάρ τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να τιμωρεί τους Τ/κ γιατί έχουν το δικό τους «κράτος». «Η άρση των εμπάργκο και των περιορισμών θα είναι ο αρχικός μου στόχος» ανέφερε.

Για το Κυπριακό είπε ότι οι Ε/κ δεν βλέπουν τους Τ/κ ως «ένα ίσο λαό», αυτός είναι και ο κύριος λόγος της μη λύσης μέχρι τώρα για την οποία δεν ευθύνονται οι Τ/κ. Ελπίζει, ανέφερε, έστω και αργά, η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα να δει τις πραγματικότητες, λέγοντας πως το αποτέλεσμα των επιθέσεων που είχαν δεχθεί (από τους Ε/κ) είναι ο αγώνας ύπαρξης που έδωσαν και η ίδρυση του «κράτους» τους ώστε να αυτοδιοικούνται.

Η διαδικασία στο Κραν Μοντάνα, ανέφερε, ήταν το τελευταίο παράδειγμα της καλής θέλησης των Τ/κ έναντι της απορριπτικής στάσης των Ε/κ. Θέλει, συνέχισε, να στείλει στα ΗΕ και τη διεθνή κοινότητα το μήνυμα ότι με το ψήφισμα 186 του Μαρτίου του 1964 δημιουργήθηκε ένα στάτους κβο στην Κύπρου του οποίου όμηρος είναι οι Τ/κ. Όλοι μας θέλουμε πλέον να υπάρξει ένα αποτέλεσμα στο Κυπριακό, δήλωσε ο Ε. Τατάρ, αναφέροντας ότι βλέπει πως είναι απαραίτητη η συνεργασία στη βάση των δύο κρατών και της ισότητας των δύο κυρίαρχων λαών.

Θέλησε δε να απευθυνθεί στην «νότια Κύπρο», όπως είπε, λέγοντας ότι εάν ο κ. Αναστασιάδης δείξει καλή πρόθεση και την απαραίτητη πολιτική βούληση και πάει στην πενταμερή διάσκεψη, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. «Αρκεί να δει τις πραγματικότητες στο νησί, την κυριαρχική μας ισότητα και να  μην παραβλέψει ότι έχουμε κι εμείς το δικαίωμα να υπάρχουμε σε αυτά τα εδάφη με καθεστώς ισότιμο», επεσήμανε.

Φ. Οκτάι: Λάθος να παραδώσουμε τα Βαρώσια σε αρουραίους

Δεν είναι σωστό να παραδώσουμε ένα μέρος όπως το Βαρώσι σε αρουραίους, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, λέγοντας στον Ερσίν Τατάρ ότι «θα προχωρήσουμε μέχρι τέλος στο θέμα των Βαρωσίων».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, που ήταν ο πρώτος φιλοξενούμενος του νέου Τ/κ ηγέτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, είπε ότι την νέα περίοδο θα εργαστούν πιο στενά και με περισσότερη συνεργασία με το ψευδοκράτος για την ευμάρεια της «χώρας» και του «λαού», με την «κυβέρνηση» Τατάρ.

Τόνισε ακόμα πως το Κυπριακό είναι κοινή υπόθεση και θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ την πολιτική ισότητα, την κυριαρχία των Τ/κ και την δίκαιη κατανομή των πόρων.

Ο κ. Τατάρ ευχαρίστησε τον κ. Οκτάι για την παρουσία του, λέγοντας πόσο τον ικανοποιεί. "Με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία", πρόσθεσε, έχουν εργαστεί σκληρά στην κοινή υπόθεση του Κυπριακού και σημείωσε ότι η Τουρκία είναι πάντοτε δίπλα τους.

Είπε ακόμη ότι «η πρωτοβουλία για το Βαρώσι» ήταν μια σωστή απόφαση και έχει σημασία για το μέλλον του ψευδοκράτους, από οικονομικής πλευράς. Αυτή η κίνηση δεν αντίκειται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, γιατί θα αποδοθούν τα δικαιώματα στους ιδιοκτήτες και αυτό θα γίνει υπό τη "διοίκηση" του ψευδοκράτους, όπως ανέφερε.

Διαβάστε ακόμα;

DW: Πιο κοντά τα σενάρια διχοτόμησης της Κύπρου - Ο κίνδυνος Τατάρ

Ε. Τατάρ: Να συζητήσουμε και άλλα μοντέλα λύσης του Κυπριακού