Lockdown στην Ουαλία, σε κλοιό νέων μέτρων η Ευρώπη - Στο «κόκκινο» οι περισσότερες χώρες
Κορονοϊός

Lockdown στην Ουαλία, σε κλοιό νέων μέτρων η Ευρώπη - Στο «κόκκινο» οι περισσότερες χώρες

Γεγονός είναι το πρώτο lockdown για το δεύτερο κύμα κορονοϊού που χτυπά την Ευρώπη, καθώς η Ουαλία αποφάσισε να να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας για δύο εβδομάδες από την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της οποίας όλοι, εκτός από τους ζωτικής σημασίας εργαζόμενους, θα πρέπει να μείνουν κλεισμένοι στο σπίτι. 

Ο Ουαλός πρωθυπουργός Μαρκ Ντρέικφορντ δήλωσε ότι κατανοεί την κούραση του κόσμου με τους περιορισμούς λόγω του κορονοϊού, όμως η επιβολή του μέτρου κρίνεται απαραίτητη, καθώς οι ΜΕΘ είναι ήδη γεμάτες. «Όλοι θα πρέπει να κάτσουν στο σπίτι» δήλωσε.

Το lockdown θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 18.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας) και θα λήξει στις 9 Νοεμβρίου. Όλοι, εκτός αυτών που εκτελούν απαραίτητες εργασίες, θα πρέπει να εργάζονται από το σπίτι. Όλες οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις των κλάδων λιανικών πωλήσεων, αναψυχής, φιλοξενίας και τουρισμού θα πρέπει να κλείσουν στην Ουαλία. Κλειστοί θα είναι και οι χώροι λατρείας.

«Εάν δεν δράσουμε τώρα, θα συνεχίσει να επιταχύνεται», δήλωσε ο Ουαλός πρωθυπουργός. «Οι κρίσιμες μονάδες υγείας είναι ήδη πλήρεις».

Νέα αυστηρά μέτρα σε πολλές χώρες της Ευρώπης

Νέα αυστηρά μέτρα επιβάλλουν η μία μετά την άλλη οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου σε μια προσπάθεια να ανακόψουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και να αποφύγουν ευρύτερα locκdowns. Είναι ενδεικτικό ότι η Ευρώπη με περισσότερους από 8.000 νεκρούς μέσα σε επτά ημέρες είχε τον βαρύτερο εβδομαδιαίο απολογισμό της από τα μέσα Μαΐου. Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σημειώνεται σε Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.

Τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκαν περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια νέες μολύνσεις, παγκοσμίως, η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Στο Βέλγιο καφέ και εστιατόρια θα κλείνουν από τα μεσάνυκτα ως τις 05:00 από σήμερα και για τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της covid-19. Μέχρι πρότινος το μέτρο αφορούσε μόνο τα καφέ των Βρυξελλών και θα διαρκούσε ως τις αρχές Νοεμβρίου. Την Παρασκευή η χώρα των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων μετρούσε σχεδόν 192.000 κρούσματα covid-19 και 10.327 θανάτους, καθιστώντας τη την ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους νεκρούς σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση και στη Βρετανία, με τη Βόρεια Ιρλανδία να κλείνει τα σχολεία για δύο εβδομάδες και τα εστιατόρια και τις παμπ για τέσσερις εβδομάδες, ενώ στο κόκκινο είναι και η βόρεια Αγγλία, με το Λίβερπουλ να λαμβάνει ήδη περιοριστικά μέτρα για τα κλαμπ και τις παμπ, ενώ αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν και στο Λονδίνο από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Το lockdown προβλέπει το κλείσιμο των παμπ και των εστιατορίων, εκτός αν πωλούν γεύματα σε πακέτο.

Τα παντοπωλεία και τα σουπερμάρκετ δε θα μπορούν να πωλούν οινοπνευματώδη μετά από τις 20:00 το βράδυ.

Στην Ιταλία ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα, τα οποία θα ισχύουν από σήμερα για μπαρ και εστιατόρια, ενώ πλέον απαγορεύονται οι γιορτές και τα τοπικά πανηγύρια, όπως και τα ερασιτεχνικά ομαδικά αθλήματα, ενώ επεκτείνεται η τηλεργασία. Τα εστιατόρια στην Ιταλία θα πρέπει να αναφέρουν την χωρητικότητά τους, να κλείνουν το αργότερο να μεσάνυκτα και να επιτρέπουν έως έξι άτομα ανά τραπέζι. Τα μπαρ θα κλείνουν στις 18:00, αν δεν έχουν θέσεις καθήμενων. 

Το 75% των δημοσίων υπαλλήλων θα εργάζεται από το σπίτι, ενώ η κυβέρνηση συστήνει έντονα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να πράξουν το ίδιο. "Δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο. Πρέπει να εφαρμόσουμε μέτρα για να αποφύγουμε ένα νέο γενικό lockdown το οποίο θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την οικονομία", τόνισε ο Κόντε. Η Ιταλία είναι πλέον αντιμέτωπη με ανησυχητική άνοδο των μολύνσεων του κορονοϊού: για πρώτη φορά την Παρασκευή ξεπέρασε τα 10.000 νέα ημερήσια κρούσματα. 

Στη Γαλλία όπου καταγράφονται καθημερινά τις τελευταίες μέρες πάνω από 15,000 χιλιάδες κρούσματα, ο πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις εβδομάδες. Η αρχή έγινε το Σάββατο  με την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο Παρίσι και σε άλλες 9 μεγάλες πόλεις (Μασσαλία, Λυών, Λιλ Σεντ Ετιέν, Ρουέν, Τουλούζη, Γκρενόμπλ και Μονπελιέ) από τις 21:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις σε φίλους ή σε εστιατόρια, ενώ των περιοριστικών μέτρων εξαιρούνται τα μέσα μεταφοράς.

Δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας υιοθέτησαν ήδη πολλές περιφέρειες της Ισπανίας, μεταξύ των οποίων και εκείνη της Μαδρίτης. Τελευταίo, το Αράντα ντε Ντουέρο στην επαρχία του Μπούργος αλλά και η πόλη του Μπούργος πού μπαίνουν σε καθεστώς lockdown, ακολουθώντας τις Σαλαμάνκα, Παλένθια και Λεόν.

Σε ολόκληρη την κοινότητα, οι συναντήσεις περιορίζονται σε έξι άτομα σε ιδιωτικούς χώρους, ενώ απαγορεύεται η κατανάλωση στις μπάρες των μπαρ και τα εστιατόρια και το κάπνισμα στον εξωτερικό χώρο των εστιατορίων.

Η επιβολή αυτού του δραστικού μέτρου γίνεται μετά τον μερικό αποκλεισμό της Μαδρίτης και άλλων περιορισμών που επιβλήθηκαν στις περιφέρειες της Ανδαλουσίας, της Ναβάρας και της Γαλικίας προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αύξηση των μολύνσεων στην Ισπανία.

Η πρωτεύουσα της Ισπανίας, Μαδρίτη, έχει κηρυχθεί από τις 9 Οκτωβρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων. Θεωρητικά η κατάσταση συναγερμού λήγει το ερχόμενο Σάββατο 24 Οκτωβρίου, αλλά η παράταση, σύμφωνα με ισπανικά μέσα, είναι αναπόφευκτη.

Εξάλλου ήδη σε lockdown βρίσκεται και η Καταλονία, με μπαρ και εστιατόρια να κλείνουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της επαρχίας, Περ Αραγονές, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αν και «προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στο τραπέζι».

Στη βόρεια Ισπανία, και συγκεκριμένα στην αυτόνομη κοινότητα της Αστούριας καταγράφηκε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, όπως έγινε και στην Ναβάρρα με την πόλη της Παμπλόνα να έχει υψηλά ποσοστά μετάδοσης του ιού.

Στην Ελβετία, η οποία είχε γλιτώσει από το πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη, παρατηρείται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων covid-19 και πλέον η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους κλειστούς δημόσιους χώρους, τα αεροδρόμια, τις στάσεις λεωφορείων και τραμ και τους σταθμούς των τραίνων. Παράλληλα έχουν περιοριστεί οι δημόσιες συγκεντρώσεις και συστήνεται η τηλεργασία. Με 1.822 νεκρούς για 8,6 εκατομμύρια κατοίκους η Ελβετία είναι η χώρα της Ευρώπης όπου η ασθένεια εξελίχθηκε πιο γρήγορα την προηγούμενη εβδομάδα. 

Στην Τσεχία, η οποία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων και θανάτων ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη, η κυβέρνηση ζήτησε από τον στρατό να δημιουργήσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας με 500 κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό έξω από την Πράγα. 

Στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, τη Βαρσοβία, το μεγάλο εθνικό στάδιο θα μετατραπεί εν μέρει σε νοσοκομείο για ασθενείς με covid-19, ενώ από την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση έχει καλέσει τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και επέβαλε το κλείσιμο σε γυμναστήρια και πισίνες, περιορισμό στις ώρες λειτουργίας των εστιατορίων και τηλεκπαίδευση για πανεπιστήμια και Γυμνάσια.

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας κήρυξε σήμερα τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 μέρες, αφού τα κρούσματα Covid-19 υπερδιπλασιάστηκαν μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Η κυβέρνηση απαγόρευσε τη μετακίνηση μεταξύ περιφερειών που έχουν περισσότερο πληγεί από την πανδημία και ανακοίνωσε νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 μ.μ. έως τις 6 π.μ. με ισχύ από σήμερα. Όλες οι δημόσιες και θρησκευτικές εκδηλώσεις απαγορεύονται και ο αριθμός των ατόμων που επιτρέπεται να συναντηθούν μειώνεται από 10 σε 6.

Από σήμερα η Ιρλανδία προχώρησε και αυτή στην επιβολή «αποφασιστικών» περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, ο υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης Σάιμον Χάρις ξεκαθάρισε ότι δεν θα επαναφέρει το καθολικό lockdown που είχε επιβληθεί νωρίτερα μέσα στον χρόνο. Η κυβέρνηση απέρριψε μια σύσταση επικεφαλής του τομέα υγείας πριν από δύο εβδομάδες για μετάβαση στο Επίπεδο 5, το υψηλότερο επίπεδο περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού, επιλέγοντας να αυστηροποιήσει τους περιορισμούς με μια περιφερειακή προσέγγιση, η οποία όμως, σύμφωνα με τον υπουργό Ανώτερης Εκπαίδευσης, δεν είναι πλέον επαρκής.