Λιβύη: Στη Μόσχα Σάρατζ - Χάφταρ για να υπογράψουν εκεχειρία

Λιβύη: Στη Μόσχα Σάρατζ - Χάφταρ για να υπογράψουν εκεχειρία

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός αναμένεται να υπογράψουν σήμερα στη Μόσχα ο επικεφαλής της κυβέρνησης Τρίπολης, Σάρατζ, και ο στρατάρχης Χάφταρ, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του λιβυκού  Συμβουλίου του Κράτους, τονίζοντας πως η εκεχειρία «θα ανοίξει τον δρόμο για να ξαναρχίσει η πολιτική διαδικασία στη χώρα».

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Αλ Μέσρι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Libya AlAhrar ότι θα συνοδεύει ο ίδιος τον Σάρατζ στη Μόσχα, όπου θα βρίσκονται ο στρατάρχης Χάφταρ και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, Αγκίλα Σάλεχ.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους επισήμανε ότι η συμφωνία της Μόσχας θα προβλέπει πως θα υπάρχουν «δυνάμεις που θα επιτηρούν την εφαρμογή» της συμφωνίας εκεχειρίας, αλλά δεν διευκρίνισε ποιας εθνικότητας θα είναι αυτές οι δυνάμεις και ποια θα είναι η φύση της αποστολής τους.

Με τη σειρά του τo ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα φιλοξενήσει σήμερα συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη, στις οποίες θα συμμετάσχουν ο Σάρατζ και Χάφταρ, «καθώς και εκπρόσωποι άλλων πλευρών».

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής της πρωτοβουλίας των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας (…) η Μόσχα θα φιλοξενήσει σήμερα διαλιβυκές συνομιλίες υπό την αιγίδα των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσία και της Τουρκίας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως σε σύντομο διάγγελμά του ο Σάρατζ προέτρεψε τους Λίβυους για «γυρίσουν σελίδα, να απορρίψουν τις συγκρούσεις» και να ενωθούν ώστε η χώρα να μπει σε πορεία «προς τη σταθερότητα και την ειρήνη», όπως είπε. Ανέφερε ακόμη ότι είναι έτοιμος να διατάξει την επανέναρξη των επιχειρήσεων των παραστρατιωτικών που ορκίζονται πίστη στην κυβέρνησή του αν ο «επιτιθέμενος», όπως χαρακτήρισε τον Χάφταρ, παραβιάσει την εκεχειρία.

Ωστόσο πρόσθεσε πως «πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι οι διαφορές μας πρέπει να επιλυθούν δημοκρατικά, μέσω διαλόγου στον οποίο δεν έχουν θέση δικτατορικές μορφές εξουσίας». Στη συνέχεια, τόνισε ότι συμφώνησε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ώστε «να αποφευχθεί να χυθεί κι άλλο λιβυκό αίμα».

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή στις 00.01 π.μ., με τον στρατάρχη Χάφταρ να διαβεβαιώνει ότι οι δυνάμεις του θα τηρήσουν τη την εκεχειρία. 

Την Κυριακή πάντως ξέσπασαν νέες συγκρούσεις στην Τρίπολη, παρά την κατάπαυση του πυρός, με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να αλληλοκατηγορούνται ως προς το ποιος φέρει την ευθύνη.