Λιβύη: Βίντεο από την αεροπορική επιδρομή εναντίον τουρκικών στόχων

Βίντεο από την αεροπορική επιδρομή εναντίον τουρκικών στόχων

Στην δημοσιοποίηση εικόνων από την επίθεση πολεμικών αεροσκαφών στην βάση αλ Ουατίγια, κατά την οποία έγιναν στόχος τόσο Τούρκοι στρατιώτες όσο και στρατιωτικά ραντάρ που βρίσκονταν στο σημείο προχώρησαν αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, την στιγμή που η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης απειλεί με αντίποινα.

Πιο αναλυτικά, αιγυπτιακά κανάλια, το πρωί της Δευτέρας, έδωσαν στην δημοσιότητα το οπτικό υλικό από την επίθεση των άγνωστης προέλευσης αεροσκαφών εναντίον των τουρκικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας στην βάση αλ Ουατίγια, η οποία είχε καταληφθεί πριν από μερικές ημέρες από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Την ίδια ώρα, αιγυπτιακό κανάλι δημοσίευσε βίντεο το οποίο, όπως υποστηρίζει, δείχνει τη στιγμή του χτυπήματος, ενώ σύμφωνα με τον δημοσιογράφο «εννέα ισχυρές επιδρομές στόχευσαν τα τουρκικά συστήματα αεροπορικής άμυνας και κατέστρεψαν τρία ραντάρ στην αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια».

Υπενθυμίζεται πως σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης είχε αναφέρει πως: «Ο χθεσινός βομβαρδισμός της βάσης της Αλ-Ουατίγια πραγματοποιήθηκε από άνανδρη ξένη αεροπορία που υποστηρίζει τον εγκληματία πολέμου (Χαλίφα Χάφταρ) σε μία απέλπιδα προσπάθεια να καταγάγει ηθική νίκη», δήλωσε ο υφυπουργός Αμυνας της κυβέρνησης της Τρίπολης Σάλαχ Αλ-Νάμρους. Ο υφυπουργός δεν διευκρίνισε σε ποια ξένη χώρα ανήκε αυτή η αεροπορία, αλλά υποσχέθηκε σε ανακοίνωσή του «αποτρεπτική απάντηση, στον σωστό τόπο και την καταλληλότερη στιγμή».

Σύμφωνα  πάντως με τα μέσα ενημέρωσης που διάκεινται φιλικά προς τον στρατάρχη Χάφταρ, οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν από «άγνωστα αεροσκάφη» και είχαν ως στόχο τουρκικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας που έχει εγκατασταθεί στην βάση της Αλ-Ουατίγια. Υπήρξαν θύματα μεταξύ των Τούρκων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην βάση.

Στην Τουρκία,  μάλιστα, το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε επικαλούμενο στρατιωτικό αξιωματούχο της κυβέρνησης της Τρίπολης που δεν κατονομάζεται ότι «μη ταυτοποιημένα αεροσκάφη προχώρησαν σε πλήγματα στην βάση Αλ-Ουατίγια, χωρίς να υπάρξουν θύματα».

Εντούτοις, «υλικό που εγκαταστάθηκε πρόσφατα για την ενίσχυση των αντιαεροπορικών ικανοτήτων υπέστη ζημίες», προσθέτει το Anadolu.

Δεν έχει γίνει όμως δυνατή η διασταύρωση των πληροφοριών από ανεξάρτητη πηγή.

Να σημειωθεί πως τον Μάιο, οι στρατιωτικές δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης κατέλαβαν την αεροπορική βάση της Αλ-Ουατίγια, που βρίσκεται σε απόσταση 140 χιλιομέτρων νοτιο-δυτικά της Τρίπολης και βρισκόταν υπό τον έλεγχο του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Ενισχυμένες από την τουρική στρατιωτική υποστήριξη, οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης έχουν σημειώσει νίκες τους τελευταίους μήνες, με την ανακατάληψη του συνόλου των εδαφών της νοτιοδυτικής Λιβύης και επισφραγίζοντας την αποτυχία της επίθεσης που ξεκίνησαν τον Απρίλιο 2019 οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ για την κατάληψη της Τρίπολης.

Από την κατάληψη της βάσης της Αλ-Ουατίγια, υπόψιν, το στρατόπεδο του Χάφταρ κατηγορεί την κυβέρνηση της Τρίπολης ότι την παρέδωσε στις στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας.