Λίβανος: Υπήρχαν προειδοποιήσεις για τους 2.750 τόνους νιτρικής αμμωνίας

Λίβανος: Υπήρχαν προειδοποιήσεις για τους 2.750 τόνους νιτρικής αμμωνίας

Για προειδοποιήσεις σχετικά με την μεγάλη ποσότητα νιτρικής αμμωνίας που βρισκόταν αποθηκευμένη στο λιμάνι της Βηρυτού τρεις εβδομάδες πριν την μοιραία έκρηξη που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 180 ανθρώπους έκανε λόγο ο πρόεδρος της ασιατικής χώρας Μισέλ Αούν, ο οποίος ωστόσο τόνισε πως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν ενήμερες για την κατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews, ο πρόεδρος του Λιβάνου, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή παραδέχθηκε πως περίπου τρεις εβδομάδες πριν το δυστύχημα στην Βηρυτό είχε ενημερωθεί για την κατάσταση στο λιμάνι της πρωτεύουσας και διέταξε τις στρατιωτικές υπηρεσίες και την αστυνομία να πράξουν τα δέοντα, ενώ σημείωσε πως ο ίδιος δεν είχε καμία εξουσία σχετικά με όσο συνέβαιναν στο λιμάνι της πόλης.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα τελευταία 6 χρόνια, πολλοί ήταν οι αξιωματούχοι που είχαν προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις της χώρας για την επικίνδυνη αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού, στην οποία τα μέτρα ασφαλείας ήταν σχεδόν ανύπαρκτα.

Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα του Associated Press, το οποία κάνει λόγο για τουλάχιστον 10 έγγραφες προειδοποιήσεις σχετικά με τους 2.750 τόνους νιτρικής αμμωνίας που βρίσκονταν εδώ και χρόνια στο σημείο.

Σημειώνεται, τέλος, πως μέχρι στιγμής τουλάχιστον 19 αξιωματούχοι έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση σχετικά με το δυστύχημα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο διευθύνων σύμβουλος του λιμανιού, ο επικεφαλής της τελωνειακής υπηρεσίας του Λιβάνου, αλλά και ο προκάτοχός του.

AP Photo/Hussein Malla