Λίβανος: Ταραχές μετά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης

Λίβανος: Ταραχές μετά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης

Η αστυνομία του Λιβάνου έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές οι οποίες έριξαν πέτρες και κατέστρεψαν στάσεις λεωφορείων κατά τη διάρκεια του πρώτου υπουργικού συμβουλίου που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης της χώρας.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη νέα κυβέρνηση της χώρας, καταγγέλλοντας ότι οι υπουργοί επιλέχθηκαν από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα, όπως η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της, το κίνημα Αμάλ, και τον πρόεδρο Μισέλ Αούν.

«Είναι μαριονέττες της Χεζμπολάχ και του Αούν», δήλωσε ένας διαδηλωτές. «Δεν εκπροσωπούν όλους τους Λιβανέζους». O πρώην πρωθυπουργός Σάαντ Χαρίρι ο οποίος παραιτήθηκε λόγω των διαδηλώσεων έμεινε εκτός κυβέρνησης, όπως και το κόμμα των Χριστιανικών Δυνάμεων του Λιβάνου.

Σήμερα ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Χάσαν Ντιάμπ προειδοποίησε ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με οικονομική «καταστροφή», υπογραμμίζοντας τις «τεράστιες προκλήσεις» που αναμένουν την κυβέρνησή του.

Τις κινητοποιήσεις που συνταράσσουν τον Λίβανο από τη 17η Οκτωβρίου τροφοδοτεί η αγανάκτηση πολλών πολιτών εναντίον της άρχουσας τάξης και της πολιτικής ελίτ, που κατηγορούνται συλλήβδην για την ενδημική διαφθορά και την οικονομική κρίση, τη χειρότερη που βιώνει η χώρα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου (1975-1990).

Ο Λίβανος είναι μια εκ των πιο υπερχρεωμένων χωρών παγκοσμίως -με χρέος στο 152% του ΑΕΠ και τα μισά περίπου έσοδα της χώρας να πηγαίνουν στην αποπληρωμή μόνο των τόκων των δανείων- την κακοδιαχείριση, την διαφθορά την κατάρρευση του τομέα των μεταφορών ακόμη και τα τεράστια προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης και το γεγονός πως το ένα τέταρτο των Λιβανέζων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. 

AP Photo/Bilal Hussein