Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020, 23:01

-A +A

Λίβανος: Συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020, 23:01
Λίβανος: Συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας
-A +A

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου εκτόξευσαν δακρυγόνα για να διαλύσουν νέα διαδήλωση έξω από την κεντρική τράπεζα της χώρας, απόψε το βράδυ, ενώ από την πλευρά τους δεκάδες διαδηλωτές απάντησαν με πετροπόλεμο και πυροτεχνήματα, σύμφωνα με το Reuters.

Οι διαδηλωτές πετούσαν πίσω στους αστυνομικούς τα κάνιστρα των δακρυγόνων. Μια ομάδα νεαρών, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, έσπασαν βιτρίνες τραπεζών και μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, ανέφερε ένας μάρτυρας τον οποίο επικαλείται το  διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στον Λίβανο ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο με στόχο την κυβερνώσα ελίτ που, όπως υποστηρίζουν οι διαδηλωτές, οδήγησε τη χώρα στη χειρότερη οικονομική κρίση που έχει βιώσει εδώ και δεκαετίες.

Μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Σάαντ αλ Χαρίρι, στα τέλη Οκτωβρίου, οι πολιτικοί αδυνατούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ή σε ένα σχέδιο διάσωσης. Η λίρα Λιβάνου αποδυναμώθηκε, οι τιμές αυξάνονται και η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα υποχωρεί, αναφέρει το Reuters.

"Όλα όσα περνάμε είναι εξαιτίας των τραπεζών και της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας", δήλωσε ο Άλι, ένας 21χρονος φοιτητής που διαδήλωνε στη συνοικία Χάμρα της Βηρυτού. "Για αυτό δεν υπάρχουν πλέον χρήματα και οι τιμές αυξάνονται", είπε, επιρρίπτοντας την οργή του κόσμου στους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν τεθεί στην ανάληψη δολαρίων και τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό. "Δεν δίνουν στον κόσμο τα λεφτά του", τόνισε.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ριάντ Σαλαμέχ έχει δηλώσει ότι οι καταθέσεις των πολιτών είναι ασφαλείς.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα