Λίβανος: Ο Χαρίρι ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία

Λίβανος: Ο Χαρίρι ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν επιθυμεί να υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα για τη θέση αυτή, ενώ αύριο ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, διαδικασία που είχε ήδη αναβληθεί δύο φορές.

«Ανακοινώνω ότι δεν θα είμαι υποψήφιος για να σχηματίσω την επόμενη κυβέρνηση», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ο Χαρίρι, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του στις 29 Οκτωβρίου, με αφορμή τις πρωτοφανείς κινητοποιήσεις πολιτών εναντίον ολόκληρης της πολιτικής ελίτ του Λιβάνου.

«Προσπάθησα να ανταποκριθώ στα αιτήματα (σ.σ. των διαδηλωτών) για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, την οποία θεωρώ ως μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης», συμπλήρωσε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Εδώ και δύο μήνες ο Λίβανος βιώνει ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον της πολιτικής ελίτ, η οποία κατηγορείται από τους διαδηλωτές για διαφθορά και ανικανότητα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Προς μεγάλη απογοήτευση των διαδηλωτών όμως, οι συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης παρουσιάζουν μεγάλες καθυστερήσεις, την ώρα που η κοινωνικοοικονομική κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς στη χώρα, όπου περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι κοινοβουλευτικές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συντάγματος είχαν οριστεί αρχικά να αρχίσουν στις 9 Δεκεμβρίου, όμως αναβλήθηκαν δυο φορές.

Ενόψει της έναρξης αυτών των συνομιλιών και μετά τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών, οι δυνάμεις ασφαλείας ενίσχυσαν σήμερα την παρουσία τους στην πρωτεύουσα Βηρυτό.

Φωτογραφία: AP