Λίβανος: Νέες έρευνες σε βάρος κρατικών αξιωματούχων για διαφθορά

Λίβανος: Νέες έρευνες σε βάρος κρατικών αξιωματούχων για διαφθορά

Η δικαιοσύνη του Λιβάνου έδωσε σήμερα εντολή για την έναρξη νέων ερευνών σε υποθέσεις διαφθοράς ή διασπάθισης δημόσιου χρήματος σε βάρος υψηλόβαθμων αξιωματούχων, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANI, στο υπόβαθρο ενός πρωτοφανούς κινήματος αμφισβήτησης της πολιτικής τάξης.

Από τις 17 Οκτωβρίου, εκατοντάδες χιλιάδες Λιβανέζοι κατεβαίνουν στους δρόμους σε όλη τη χώρα εκφράζοντας την οργή τους εναντίον ηγετών τους οποίους κατηγορούν για διαφθορά και ανικανότητα, σε μια χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση.

Ο οικονομικός εισαγγελέας Αλί Ιμπραχίμ άσκησε δίωξη σε βάρος του επικεφαλής των τελωνείων Μπάντρι αλ-Ντάχερ για «διασπάθιση δημόσιου χρήματος», μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ANI.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η γενική εισαγγελία έδωσε εντολή για διενέργεια έρευνας η οποία αφορά «όλους τους υπουργούς διαδοχικών κυβερνήσεων από το 1990 μέχρι σήμερα».

Η απόφαση αυτή ακολουθεί μήνυση που κατέθεσαν δικηγόροι σε βάρος αυτών των αξιωματούχων, κυρίως για τις κατηγορίες «της κατάχρησης δημόσιου χρήματος», «της διασπάθισης δημόσιου χρήματος για προσωπικούς σκοπούς» και «της κατάχρησης εξουσίας που προκάλεσε σημαντική βλάβη στους Λιβανέζους πολίτες», σύμφωνα με το ANI.

Οι αρχές προέβησαν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο της μάχης κατά της διαφθοράς χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να ηρεμήσουν την οργή στον δρόμο.

Σήμερα, ο πρώην πρωθυπουργός Φουάντ Σινιόρα κατέθεσε για τρεις ώρες στον οικονομικό εισαγγελέα Αλί Ιμπραχίμ για δαπάνες ύψους 11 δισεκ. δολαρίων, που καταβλήθηκαν την περίοδο 2006-2008, όταν ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης, σύμφωνα με το ANI.

Στο παρελθόν ο Σινιόρα έχει αρνηθεί κάθε κατηγορία για κατάχρηση δημόσιου χρήματος.

Χθες Τετάρτη, ο οικονομικός εισαγγελέας άσκησε δίωξη για ξέπλυμα χρήματος και δωροληψία σε βάρος ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου του αεροδρομίου της Βηρυτού, σύμφωνα με το ANI.

Διώξεις έχουν ασκηθεί πρόσφατα σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι και της τράπεζας Audi για παράνομο πλουτισμό, καθώς και σε βάρος του πρώην υπουργού Φάγεζ Σοκρ για «αμέλεια κατά την άσκηση των καθηκόντων του».

Ο Λίβανος κατατάσσεται 138ος σε μια λίστα 180 χωρών όσον αφορά τη διαφθορά από τη ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια.

Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν δήλωσε χθες Τετάρτη πως η επόμενη κυβέρνηση --ο σχηματισμός της οποίας αναμένεται ακόμη μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Σάαντ Χαρίρι στις 29 Οκτωβρίου-- θα περιλαμβάνει «ικανούς υπουργούς μακριά από κάθε υποψία για διαφθορά». Είχε πει επίσης πως διεξάγονται έρευνες για 17 υποθέσεις διαφθοράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ