Λίβανος: Χάος στους δρόμους λόγω απεργίας των βενζινοπωλών

Λίβανος: Χάος στους δρόμους λόγω απεργίας των βενζινοπωλών

Οργισμένοι Λιβανέζοι οδηγοί, εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των βενζινοπωλών, απέκλεισαν σήμερα οδικούς κόμβους ή και εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στο οδόστρωμα, προκαλώντας χάος στην πρωτεύουσα και άλλα αστικά κέντρα, ενώ το κύμα διαδηλώσεων συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα η οποία πλήττεται από μια άνευ προηγουμένου κοινωνικοπολιτική κρίση.

Οι βενζινοπώλες απεργούν από την Πέμπτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις «απώλειες» που έχουν υποστεί στο εισόδημά τους, εξαιτίας της υποτίμησης του νομίσματος, της λιβανέζικης λίρας, έναντι του δολαρίου.

Η απεργία των βενζινοπωλών συμπίπτει με το πρωτοφανές λαϊκό κίνημα που ξέσπασε στις 17 Οκτωβρίου στον Λίβανο στρεφόμενο κατά της πολιτικής ελίτ, την οποία οι διαδηλωτές κατακρίνουν ως ως διεφθαρμένη και ανίκανη.

Σήμερα, οι οδηγοί αυτοκινήτων ΑΠέκλεισαν πολλούς δρόμους στην πρωτεύουσα Βηρυτό, την Τρίπολη και άλλες μεγάλης πόλεις, όπως ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και το επίσημο πρακτορείο ANI.

Στα ελάχιστα βενζινάδικα που παρέμεναν ανοιχτά δημιουργήθηκαν ουρές οχημάτων, με οδηγούς να θέλουν γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους, μέσα σε μια έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα. Με τις ουρές να μεγαλώνουν δεν έλειψαν και οι μικροσυμπλοκές μεταξύ οδηγών.

«Δεν έχω πια βενζίνη, περιμένω τρεις ώρες χωρίς επιτυχία», ανέφερε ο Γιεχία αλ Σάμι, ο οποίος στεκόταν στην ουρά στη συνοικία Κόλα της Βηρυτού. «Οι άνθρωποι έχουν εκνευριστεί, όλοι χρειαζόμαστε βενζίνη για να συνεχίσουμε τις δουλειές μας» πρόσθεσε, ενώ μπροστά του ακούγονταν οι διαμαρτυρίες των υπολοίπων οδηγών. «Το βενζινάδικο ανοίγει για μισή ώρα, μετά ξανακλείνει επειδή οι οδηγοί τσακώνονται όσο περιμένουν τη σειρά τους», πρόσθεσε.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε δεκάδες νέους που προσπαθούσαν να γεμίσουν μπιτόνια ή πλαστικά μπουκάλια με βενζίνη.

Μια γυναίκα, μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, δήλωσε ότι εγκατέλειψε το αυτοκίνητό της στον δρόμο, αφού προσπάθησε να ανεφοδιάσει μάταια το όχημά της σε τουλάχιστον δέκα βενζινάδικα.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι δήλωσε την παραίτησή του πριν από έναν μήνα, στις 29 Οκτωβρίου, αλλά μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια λύση στην πολιτική κρίση. Ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για τον Λίβανο, Γιαν Κούμπις, συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Μεταξύ αυτών ήταν και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Ριάντ Σαλαμέ, με τον οποίο συζήτησε «τα αναγκαία, κατεπείγοντα μέτρα που απαιτούνται για να μην επιδεινωθεί η οικονομική κρίση» στη χώρα.

«Προτεραιότητα είναι ο σχηματισμός μιας αξιόπιστης και ικανής κυβέρνησης που θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη του λαού και των διεθνών εταίρων του Λιβάνου», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κούμπις.