Λευκός Οίκος: Αποχαρακτηρισμένη έκθεση για τον φόνο Κασόγκι θα δοθεί στη δημοσιότητα

Λευκός Οίκος: Αποχαρακτηρισμένη έκθεση για τον φόνο Κασόγκι θα δοθεί στη δημοσιότητα

Μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν θα πραγματοποιηθεί σύντομα, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος, καθώς ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ εργάζεται για να επαναφέρει τις επαφές με το Ριάντ πίσω στην παραδοσιακή οδό, μετά από τέσσερα χρόνια ηγεσίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάιντεν επιμένει ότι θα μιλήσει μόνο στον 85χρονο βασιλιά, σηματοδοτώντας μια αντίθετη πορεία στην άνετη φιλική σχέση που απολάμβανε ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον τέως ένοικο του Λευκού Οίκου.

Ο πρίγκιπας θεωρείται από πολλούς ως ο de facto ηγέτης του σουνιτικού βασιλείου και διάδοχος του θρόνου. Ωστόσο, το κύρος του υπέστη σοβαρό πλήγμα μετά το στυγνό φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 από μέλη του προσωπικού ασφαλείας που θεωρείτο ότι βρίσκονταν κοντά στο περιβάλλον του πρίγκιπα.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου πότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συνομιλήσει με τον βασιλιά, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι απάντησε ότι «περιμένουμε ότι αυτό θα συμβεί σύντομα».

Παράλληλα η Ψάκι τόνισε πως μια αποχαρακτηρισμένη έκθεση των ΗΠΑ για τον θάνατο Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε μέσα σε σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, προετοιμάζεται για να δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση φαίνεται να περιπλέκει τη σχέση των ΗΠΑ με τον παραδοσιακό της σύμμαχο, τη Σαουδική Αραβία. Η CIA εκτιμά ότι ο πρίγκιπας διάδοχος διέταξε τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, είχαν τονίσει πηγές στο Reuters εβδομάδες μετά τον φόνο.