Λευκορωσία: Περισσότερες από 350 συλλήψεις στις διαδηλώσεις της Κυριακής

Λευκορωσία: Περισσότερες από 350 συλλήψεις στις διαδηλώσεις της Κυριακής

Η αστυνομία στη Λευκορωσία συνέλαβε τουλάχιστον 350 ανθρώπους στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα χθες Κυριακή, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Μασκοφορεμένοι αστυνομικοί έσυραν ανθρώπους σε φορτηγάκια και έριξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα προκειμένου να διαλύσουν τα πλήθη καθώς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους για έβδομο Σαββατοκύριακο στη σειρά ζητώντας την παραίτηση του ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Στο μεταξύ, η βραβευμένη με Νόμπελ συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, εξέχουσα φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης, έφυγε από τη Λευκορωσία για τη Γερμανία, αλλά η αναχώρησή της δεν συνδέεται με την πολιτική και σχεδιάζει να επιστρέψει, δήλωσε βοηθός της σήμερα στο πρακτορείο Reuters.

Η Αλεξίεβιτς είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του Συντονιστικού Συμβουλίου της λευκορωσικής αντιπολίτευσης το οποίο έχει τεθεί στο στόχαστρο των αρχών στη Λευκορωσία εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων εναντίον του βετεράνου ηγέτη Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η Αλεξίεβιτς μετέβη στη Γερμανία για να λάβει ιατρική θεραπεία και για λόγους εργασίας, σύμφωνα με την πηγή αυτή που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς.

Εξάλλου, η φίλη της Νομπελίστα, Μαρία Βοϊτέτσονοκ, δήλωσε στο AFP πως η Αλεξίεβιτις έφυγε από τη Λευκορωσία για να λάβει ιατρική θεραπεία στη Γερμανία.

«Σε έναν μήνα, θα επιστρέψει στη Λευκορωσία. Δεν εγκαταλείπει τις δραστηριότητές της ως μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Βοϊτέτσονοκ.

«Πριν από δύο μήνες, ήταν προγραμματισμένο να πάει στον γιατρό, αλλά δεν μπόρεσε λόγω του κορονοϊού και των πολιτικών γεγονότων», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η Αλεξίεβιτς προτίθεται να μεταβεί στην Ιταλία μετά τη Γερμανία.

Η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς είναι το μοναδικό από τα επτά μέλη του προεδρείου του Συντονιστικού Συμβουλίου, που σχηματίστηκε για να προωθήσει μια μετάβαση της εξουσίας στη Λευκορωσία, που είναι ακόμα ελεύθερη. Όλοι οι υπόλοιποι είτε έχουν συλληφθεί, είτε αναγκάστηκαν να εξοριστούν, όπως η επικεφαλής του κινήματος αμφισβήτησης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία κατέφυγε στη Λιθουανία.

Η 72χρονη Αλεξίεβιτς είχε αποτελέσει στις αρχές Σεπτεμβρίου αντικείμενο εκφοβισμού από αγνώστους που περιφέρονταν γύρω από την κατοικία της ζητώντας την στο θυροτηλέφωνο ή στο τηλέφωνο. Είχε λάβει την υποστήριξη Ευρωπαίων διπλωματών, που μετέβησαν στην οικία της για να την υποστηρίξουν.

AP Photo/TUT.by