Λευκορωσία: 18 δισ. δολάρια της στοιχίζει η βοήθεια στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Λευκορωσία: 18 δισ. δολάρια της στοιχίζει η βοήθεια στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Λευκορωσία έχουν μπλοκάρει τις ετήσιες εξαγωγές της προς τη Δύση αξίας 16-18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε αργά την Κυριακή το πρακτορείο ειδήσεων Belta, επικαλούμενο τον πρωθυπουργό της Λευκορωσίας Ρομάν Γκολόβτσενκο.

Η Λευκορωσία και η Ρωσία επλήγησαν από κυρώσεις αφότου η Μόσχα έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου από ρωσικό και Λευκορωσικό έδαφος σε αυτό που αποκάλεσε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Λόγω των κυρώσεων, σχεδόν όλες οι εξαγωγές της Λευκορωσίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βόρειας Αμερικής έχουν μπλοκαριστεί», είπε ο Γκολόβτσενκο, σύμφωνα με μια απομαγνητοφώνηση συνέντευξης στην τηλεόραση Al Arabiya με έδρα το Ντουμπάι που δημοσιεύτηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta. «Αυτό... ανέρχεται σε περίπου 16 έως 18 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως», εξήγησε, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters. 

 Ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο επέμεινε ότι η Λευκορωσία πρέπει να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, λέγοντας επίσης ότι η Λευκορωσία είχε χαρακτηριστεί άδικα "συνεργός του επιτιθέμενου".

Στη Λευκορωσία επιβλήθηκαν επίσης βαριές κυρώσεις πέρυσι μετά την αναχαίτιση του αεροπλάνου της Ryanair που πετούσε μεταξύ Αθήνας και Βίλνιους και τη σύλληψη ενός αντιφρονούντα δημοσιογράφου και της κοπέλας του μετά την προσγείωση του αεροπλάνου.