«Λευκό χαρτί» στον Τραμπ για κυρώσεις στην Κίνα ζητά ρεπουμπλικανός γερουσιαστής

«Λευκό χαρτί» στον Τραμπ για κυρώσεις στην Κίνα ζητά ρεπουμπλικανός γερουσιαστής

Πεπεισμένος πως υπήρχε δόλος από την Κίνα σχετικά με την διασπορά του κορονοϊού  στις ΗΠΑ,και κατά συνέπεια τον θάνατο πάνω από 80.000 αμερικανών, δήλωσε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και στενός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το Reuters, πρότεινε την ψήφιση νομοθεσίας που θα εξουσιοδοτεί τον Αμερικανό πρόεδρο για την επιβολή εκτεταμένων κυρώσεων στην Κίνα, στην περίπτωση που το Πεκίνο αποτύχει να κάνει έναν πλήρη απολογισμό των γεγονότων που οδήγησαν στο ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο Γκρέιαμ υπενθύμισε  ότι η Κίνα αρνήθηκε να επιτρέψει στους ανακριτές να μελετήσουν πώς ξεκίνησε το ξέσπασμα και πρόσθεσε  «Είμαι πεπεισμένος ότι η Κίνα δεν θα συνεργαστεί ποτέ με μια σοβαρή έρευνα, εκτός εάν υποχρεωθούν να το κάνουν.»

Το νομοσχέδιο που φέρνει ο γερουσιαστής, θα εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο να επιβάλει μια σειρά κυρώσεων, όπως πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, απαγόρευση ταξιδιών και ανάκληση βίζας, καθώς και περιορισμούς δανείων σε κινεζικές επιχειρήσεις από αμερικανικά ιδρύματα και απαγόρευση των κινεζικών εταιρειών να εισαχθούν σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ.

Η «εκστρατεία» Γκρέιαμ συγχρηματοδοτήθηκε από οκτώ άλλους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές.

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό, αλλά το Πεκίνο επέμεινε ότι ήταν διαφανές για το ξέσπασμα, το οποίο ξεκίνησε στην κινεζική πόλη Γουχάν.

Υπενθυμίζεται ότι οι επικριτές του Αμερικανού Προέδρου, θεωρούν ότι ο Τραμπ επιχειρεί να στρέψει αλλού τις ευθύνες για την δική του καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας που έφερε εκατόμβες νεκρών.