Λατινική Αμερική: «Υποκινητής των ταραχών στον Ισημερινό ο Μαδούρο»

Λατινική Αμερική: «Υποκινητής των ταραχών στον Ισημερινό ο Μαδούρο»

Επτά κυβερνήσεις κρατών της Λατινικής Αμερικής με κοινή ανακοίνωσή τους δηλώνουν εμφατικά ότι απορρίπτουν κάθε απόπειρα του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να «αποσταθεροποιήσει» δημοκρατίες στην περιφέρεια και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον πρόεδρο του Ισημερινού Λενίν Μορένο.

Ο Πρόεδρος του Ισημερινού προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση στη χώρα του, όπου εκτυλίσσονται μαζικές κινητοποιήσεις και επεισόδια τις τελευταίες έξι ημέρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Περού εξ ονόματός τους.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της περουβιανής διπλωματίας, πέραν της Λίμας, οι κυβερνήσεις της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Κολομβίας, του Ελ Σαλβαδόρ, της Γουατεμάλας και της Παραγουάης εξέφρασαν «τη σθεναρή υποστήριξή τους στις ενέργειες του προέδρου Λενίν Μορένο» και «απέρριψαν κάθε ενέργεια με σκοπό την αποσταθεροποίηση των δημοκρατιών μας από πλευράς του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο».

Νωρίτερα χθες ο Ισημερινός ζήτησε διεθνή μεσολάβηση, είτε του ΟΗΕ είτε της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, καθώς η κατάσταση στη χώρα παρέμενε έκρυθμη έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων και επεισοδίων παρά το ότι ο Πρόεδρος Μορένο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περασμένη Πέμπτη. Η κυβέρνησή του αναγκάστηκε να μετακινηθεί από το Κίτο στη Γουαγιακίλ, σημαντικό λιμάνι και εμπορικό κόμβο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ