Κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν ανήμερα της 40ης επετείου της κρίσης των ομήρων

Κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν ανήμερα της 40ης επετείου της κρίσης των ομήρων

Κυρώσεις στον κύκλο του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολά Αλί Χαμενεί επέβαλλε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών την μέρα που συμπληρώνονται 40 χρόνια από την κρίση των ομήρων στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούντσιν ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων λόγω της εξωτερικής και εσωτερικής δράσης του Ιράν που έχει στόχο την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής και την καταπίεση των πολιτών».

Νωρίτερα, ο Χαμενεΐ επανέλαβε σήμερα την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε διάλογο με την Ουάσινγκτον με την ευκαιρία της ομιλίας που εκφώνησε για την 40η επέτειο από την κατάληψη της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Τεχεράνη και την ομηρεία Αμερικανών διπλωματών. «Η σταθερή αντίθεση στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα από τα σημαντικά εργαλεία που διαθέτει το Ιράν για να τις αποτρέψει να εισέλθουν στην αγαπημένη μας χώρα», δήλωσε ο Χαμενεΐ στην ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύονται στα περσικά στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί ανακοίνωσε πως από σήμερα το Ιράν ενεργοποιεί συστοιχία 30 φυγοκεντριστών προηγμένης τεχνολογίας, κίνηση που, όπως είπε, δείχνει την ικανότητα και αποφασιστικότητα της χώρας του.

«Το έθνος μας στέλνει αυτό το μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Αν πραγματοποιηθεί εναντίον μας μια εισβολή ή μια συνωμοσία, θα αντισταθούμε με όλη μας την καρδιά και τη δύναμη εναντίον της», λέει ένας διαδηλωτής, ενώ μια διαδηλώτρια επισημαίνει πως «είμαστε σήμερα εδώ για να πούμε σε εκείνους που χαράσσουν την πολιτική των αμερικανικών πιέσεων ότι δεν είστε τίποτα μπροστά στο έθνος μας. Η Αμερική θα βρεθεί κάτω από τα πόδια μας».