Κυρώσεις της Κίνας σε Αμερικανούς γερουσιαστές και αξιωματούχους

Κυρώσεις της Κίνας σε Αμερικανούς γερουσιαστές και αξιωματούχους

Η Κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα κυρώσεις σε Αμερικανών αξιωματούχων και γερουσιαστών ως αντίποινα στις κυρώσεις της Ουάσιγκτον σε Κινέζους λόγω παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Μια εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι ανάμεσα σε αυτούς στους οποίους θα τεθούν κυρώσεις είναι οι Γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων, Μάρκο Ρούμπιο και Τεντ Κρουζ, ο βουλευτής Κρις Σμιθ και ο Σαμ Μπράουνμπακ πρεσβευτής των ΗΠΑ για θέματα διαθρησκευτικών ελευθεριών.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε τρεις αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας που θεωρούν υπεύθυνοι για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων στην Σιντσιάνγκ.

"Οι τρεις αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι υπεύθυνοι για τις μαζικές συλλήψεις και διώξεις μειονοτήτων στην Σιντσιάνγκ για αυτόν τον λόγο ανακοινώνουμε την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών" τόνισε ο Πομπεο μέσω γραπτής δήλωσης.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε σχετικό νομοσχέδιο στα μέσα Ιουνίου, το οποίο προσάπτει σε Κινέζους αξιωματούχους κατηγορίες για "παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και "συστηματική καταφυγή σε στρατόπεδα αναμόρφωσης και κατήχησης, σε καταναγκαστικά έργα και στην αυθαίρετη παρακολούθηση" με σκοπό "την εξάλειψη της εθνικής ταυτότητας και των θρησκευτικών πεποιθήσεων των Ουιγούρων και των άλλων μειονοτήτων στην Κίνα".

Το κείμενο υιοθετήθηκε την 27η Μαΐου από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, προτού το εγκρίνει - ομόφωνα - η Γερουσία μερικές ημέρες αργότερα. Θεωρείται πως θα οδηγήσει σε περαιτέρω όξυνση των ήδη πολύ τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

AP Photo/Manuel Balce Ceneta, Pool