Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ανακοινώνουν σε λίγες ημέρες οι ΗΠΑ

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ανακοινώνουν σε λίγες ημέρες οι ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταλήξει σε ένα πακέτο κυρώσεων που θα επιβάλλει στην Τουρκία για την παραλαβή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 σύμφωνα με το Bloomberg το οποίο υποστηρίζει, επικαλούμενο πηγές από την Ουάσινγκτον, ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία παρέλαβε την Παρασκευή τρία πρώτα φορτία με εξοπλισμό των S-400, αψηφώντας τις απειλές για κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ενώ ένα νέο φορτίο του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος έφτασε χθες Σάββατο στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιλέξει μία από τις τρεις δέσμες δράσεων, εκπονημένες για να επιφέρουν ποινές διαφορετικής κλίμακας έκαστη. Αυτές οι δέσμες μέτρων εκπορεύονται από τον Νόμο Περί Αντιμετώπισης Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων.

Η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να περιμένει να περάσει η Δευτέρα, επέτειος συμπλήρωσης τριών ετών από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία για να αποφευχθεί μια νέα τροφοδότηση των θεωριών - που διατυπώνονται κυρίως από πιστούς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - ότι πίσω από το πραξικόπημα βρισκόντουσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, ο Τραμπ πρέπει να επιλέξει τουλάχιστον πέντε από 12 διαφορετικές κυρώσεις - από τις πιο ήπιες έως τις πιο σκληρές - σύμφωνα με την CAATSA, μόλις πιστοποιήθηκε η παράδοση. Παράλληλα, σχεδόν διασφαλίζεται η πλήρης αποβολή της γειτονικής χώρας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής και απόκτησης του υπερσύγχρονου μαχητικού F-35.

Οι πηγές δεν διευκρίνισαν στο Bloomberg ποιο πακέτο κυρώσεων έχει επιλεγεί. Η επιβολή αυτών χρειάζεται την έγκριση του Τραμπ. 

Το σχέδιο των κυρώσεων συγκροτήθηκε έπειτα από μέρες συζητήσεων –και διαφωνιών- μεταξύ αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του υπουργείου Άμυνας και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας. Απαιτεί την έγκριση του Τραμπ και των ανώτατων συμβούλων του, σύμφωνα με τις πηγές, που δέχθηκαν να μιλήσουν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν. Μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Να σημειωθεί ότι με την παράδοση  των πρώτων φορτίων με εξοπλισμό των S-400, τέσσερις κορυφαίοι Αμερικανοί γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα κάλεσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. «Σε ισχυρή, διακομματική βάση, το Κογκρέσο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την εσφαλμένη απόκτηση των S-400 από τον (πρόεδρο της Τουρκίας) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια ανησυχητική ένδειξη της στρατηγικής ευθυγράμμισης με τη Ρωσία του (Βλαντίμιρ) Πούτιν και απειλή για το πρόγραμμα των F-35» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι γερουσιαστές και επικεφαλής των Επιτροπών Ενόπλων Δυνάμεων και Εξωτερικών Υποθέσεων, Τζιμ Άινχοφ, Τζακ Ριντ, Τζιμ Ρις και Μπομπ Μενέντεζ.

 

Διαβάστε ακόμη: Κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 απαιτεί το αμερικανικό Κογκρέσο

Απτόητη η Τουρκία: Οι παραδόσεις των S-400 συνεχίζονται κανονικά