Κυρώσεις ΗΠΑ σε ρωσική τράπεζα λόγω Βενεζουέλας

Κυρώσεις ΗΠΑ σε ρωσική τράπεζα λόγω Βενεζουέλας

Κυρώσεις στην τράπεζα Evrofinance Mosnarbank, επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την κατηγορία βοηθά το καθεστώς του προέδρου της Βενεζουέλας Μαδούρο να παρακάμψει τις οικονομικές ποινές που του έχουν επιβληθεί από τις αμερικανικές αρχές.

«Το παράνομο καθεστώς έχει επωφεληθεί από τα δεινά του λαού της Βενεζουέλας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Τ. Μνούτσιν. «Η ενέργεια αυτή αποδεικνύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν μέτρα εναντίον ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που υποστηρίζουν το παράνομο καθεστώς και συμβάλλουν στην οικονομική κατάρρευση και ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τον λαό της Βενεζουέλας».

Σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται στην εν λόγω τράπεζα ως ίδρυμα που ανήκει από κοινού σε κρατικές εταιρείες της Ρωσίας και της Βενεζουέλας, και έχει παράσχει οικονομική, υλική ή τεχνολογική στήριξη στην κρατική εταιρεία πετρελαίου του Καράκας, την PdVSA.

Ως αποτέλεσμα των κυρώσεων «παγώνουν» όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Evrofinance που βρίσκονται στην δικαιοδοσία της Ουάσιγκτον, ενώ παράλληλα απαγορεύεται σε επιχειρήσεις και πρόσωπα που εδρεύουν ή βρίσκονται στις ΗΠΑ να συναλλάσσονται μαζί της.