Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία: Κυρώσεις εναντίον όσων παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη

Κυρώσεις εναντίον όσων παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη

Σε έναν κατάλογο εταιριών και ατόμων που παρέχουν πλοία και αεροσκάφη για τη μεταφορά όπλων στην Λιβύη, παραβιάζοντας το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών το οποίο έχει επιβληθεί από το 2011, κατέληξαν Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, ώστε να προχωρήσουν σε σχετικές κυρώσεις

Τρεις εταιρίες από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Καζακστάν, καθώς και δύο άτομα από τη Λιβύη, εμπλέκονται, στην παράνομη διακίνηση πολεμικού υλικού, σύμφωνα όσα δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Στα μέσα Ιουνίου, οι τρεις χώρες της ΕΕ προειδοποίησαν ότι είναι έτοιμες να εφαρμόσουν κυρώσεις σε βάρος όσων παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων.

«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε μια πιθανή χρήση κυρώσεων, αν συνεχιστούν οι παραβιάσεις του εμπάργκο από ξηράς, θαλάσσης και αέρος», ανέφεραν οι ηγέτες των τριών χωρών σε κοινή δήλωσή τους στην οποία δεν κατονόμαζαν τις χώρες ούτε τις οντότητες που θα μπορούσαν να είναι στόχοι του μέτρου.

Η Γαλλία έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Τουρκία ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων. Η ΕΕ προχώρησε πρόσφατα σε μια ναυτική αποστολή με την ονομασία Επιχείρηση Ειρήνη για την επιβολή των περιορισμών.

Η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος από το 2011 μετά την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι και από τότε έχει γίνει πεδίο μάχης αντίπαλων δυνάμεων.

AP Photo/Mohamed Ben Khalifa, File