Στ. Κυριακίδου: Ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει

Στ. Κυριακίδου: Ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την AstraZeneca, με την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου να διαψεύδει τους ισχυρισμούς της εταιρείας ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις εμβολίων, επειδή η συμφωνία που υπέγραψε με την Κομισιόν είναι «βέλτιστης προσπάθειας», όπως χαρακτηριστικά λέγεται. «Οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η ευρωπαία Επίτροπος. Χαρακτήρισε ανεπαρκείς τις εξηγήσεις της βρετανο-σουηδικής εταιρείας, είπε ότι προκάλεσαν βαθιά δυσαρέσκεια στα κρατών μελών, πρόσθεσε ότι υπάρχουν δύο εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα οποία η ΕΕ έχει το δικαίωμα να προμηθεύεται το εμβόλιο της AstraZeneca και την κάλεσε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. «Οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στα όσα είχε πει o διευθύνων σύμβουλος της βρετανο-σουηδικής εταιρείας Πασκάλ Σοριότ, η Επίτροπος επεσήμανε ότι «η άποψη πως η εταιρεία δεν είναι υποχρεωμένη κάνει παραδόσεις  επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία «βέλτιστης προσπάθειας» δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή». Την Τρίτη, ο επικεφαλής της φαρμακευτικής, είχε δηλώσει ότι η σύμβαση της Ε.Ε. βασίζεται σε ρήτρες «βέλτιστης προσπάθειας», αλλά η εταιρεία δεν δεσμεύεται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδώσει.

Συνάντηση Κομισιόν - AstraZeneca

Τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στην επικείμενη συνάντηση της φαρμακευτικής με την Κομισιόν, η οποία αναμένεται να γίνει σήμερα το απόγευμα και ενώ είχαν προηγηθεί αντιφατικές πληροφορίες ότι έχει ακυρωθεί με ευθύνη της AstraZeneca.

Εκπρόσωπος της φαρμακευτικής είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η εταιρεία εξακολουθεί να σχεδιάζει να συμμετάσχει στη συνάντηση την Τετάρτη το απόγευμα. Σύμφωνα με το Reuters, οι αρχικές πληροφορίες για ακύρωση των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, οφείλονταν σε δηλώσεις του αυστριακού υπουργού Υγείας Ρ. Ανσόμπερ, ο οποίος μιλώντας σε εκπροσώπους των ΜΜΕ το πρωί της Τετάρτης, είχε αναφέρει πως η εταιρεία ακύρωσε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την παράδοση των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Παράλληλα, η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα απαντήσει γραπτώς στο αίτημα της Επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου για περισσότερες πληροφορίες, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος της Κομισιόν στο Politico.

Σφοδρή στο μεταξύ κριτική ασκούν από το πρωί γερμανικά ΜΜΕ στη στάση της Κομισιόν αναφορικά με τις ευθύνες της στο κεφάλαιο των καθυστερήσεων για την παράδοση των εμβολίων. 

Η Κομισιόν είχε ανακοινώσει την προμήθεια 300 εκατ. εμβολίων για τo πρώτο εξάμηνο του 2021, ωστόσο αρχικά η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα καθυστερούσε την παράδοση σημαντικών ποσοτήτων επειδή έπρεπε να κάνει αλλαγές στη γραμμή παραγωγής για να παρασκευάσει μεγαλύτερες ποσότητες ώστε να ανταποκριθεί στις  υποχρεώσεις της. Μετά από τις πιέσεις της Κομισιόν, η Pfizer ελάττωσε την καθυστέρηση σε μία εβδομάδα, με τη δέσμευση ότι θα παραδώσει μεγαλύτερες ποσότητες σε βάθος 9μήνου.

Στη συνέχεια η AstraZeneca ανακοίνωσε τη μείωση κατά 60% των ποσοτήτων που θα παρέδιδε το πρώτο τρίμηνο του 2021 στην ΕΕ, λόγω «προβλημάτων στην παραγωγή». Η Κομισιόν απείλησε με «μπλόκο» στις εξαγωγές εμβολίων εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Μ. Βρετανίας, και επιχείρησε να πιέσει την εταιρία με τα συμβόλαια προαγοράς για να λάβει την Τρίτη την απάντηση από τον εκτελεστικό διευθυντή της AstraZeneca ότι η ΕΕ καθυστέρησε υπερβολικά να συμφωνήσει με την εταιρεία για την αγορά εμβολίων.

Ο κ. Σοριό ανέφερε στη La Repubblica ότι το συμβόλαιο με την Κομισιόν δεν είχε στοιχεία δεσμευτικότητας για την εταιρεία. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, η AstraZeneca είχε υπογράψει απλώς ότι θα έκανε «το καλύτερο δυνατόν» ως προς τις ποσότητες εμβολίων που θα παρέδιδε.

Η παρέμβαση του εκτελεστικού διευθυντή της AstraZeneca ανάγκασε την Κομισιόν να ζητήσει από την εταιρεία να δημοσιοποιήσει τα συμβόλαιά της, ενώ η AstraZeneca αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι πωλεί τα εμβόλιά της εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης για «να βγάλει μεγαλύτερο κέρδος». 

«Νομίζω ότι θα παραδώσουμε στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο μια λογική ποσότητα στην πραγματικότητα, πολύ παρόμοια με αυτήν που οι άλλοι παραδίδουν σε μηνιαία βάση» τόνισε ο κ. Σοριό. 

Όπως εξήγησε για την Ευρώπη, η φαρμακευτική ουσία παράγεται ουσιαστικά σε δύο εργοστάσια, ένα στις Κάτω Χώρες, ένα στο Βέλγιο. Το φαρμακευτικό προϊόν παράγεται στην Ιταλία και τη Γερμανία. «Έτσι, έχουμε πλήρη ικανότητα. Δεν έχουμε πρόβλημα» πρόσθεσε.

Ο κ. Σοριό είπε ότι η εταιρεία του δεν έχει αδικήσει την ΕΕ, αλλά οι μονάδες παραγωγής των εμβολίων που προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών των κρατών μελών έχουν για την ώρα «τη χαμηλότερη παραγωγικότητα στο δίκτυο».

Απέρριψε επίσης την πιθανότητα εκτροπής παρτίδων εμβολίων που προορίζονται για τη Βρετανία (και παρασκευάζονται επί βρετανικού εδάφους) προς την ΕΕ, λέγοντας: «Το συμβόλαιο με το Ην. Βασίλειο υπογράφηκε πρώτο και το Ην. Βασίλειο ασφαλώς είπε 'θα προμηθεύσετε πρώτα εμάς' και αυτό είναι θεμιτό».

Σημειώνεται ότι η Βρετανία είχε σπεύσει να δώσει έγκριση στο εμβόλιο της AstraZeneca από τις 30 Δεκεμβρίου του 2020, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αποφασίσει την Παρασκευή αν θα δώσει επείγουσα έγκριση στο εμβόλιο. Εξέλιξη που έφερε τη Μ. Βρετανία μπροστά στην κούρσα των εμβολιασμών, λόγω και της γραφειοκρατικής αντιμετώπισης του EMA.

AP Photo/Rafiq Maqbool