Κύπρος: Σήμερα τα αποτελέσματα της ExxonMobil για κοίτασμα στο Οικόπεδο 10

Κύπρος: Σήμερα τα αποτελέσματα της ExxonMobil για κοίτασμα στο Οικόπεδο 10

Σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελεσμάτων των ευρημάτων στον στόχο «Γλαύκος» του Οικοπέδου 10, που πλέον μπορεί να έχει τον χαρακτηρισμό «κοίτασμα», μετά τη γεώτρηση με το γεωτρύπανο «Stena Icemax», αλλά και στον στόχο «Δελφύνη».

Τις ανακοινώσεις θα κάνουν από κοινού ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης και ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τρίσταν Άσπρεϊ, μετά τις 2 μ.μ.

Ήδη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημερώθηκε από τον αντιπρόεδρο της Exxon-Mobil, κ. Ασπρέϊ, για τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο Οικόπεδο 10.

Μετά τη συνάντηση ο Ν. Αναστασιάδης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό twitter: «Με αισιοδοξία συνεχίζουμε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς μας». 

Επίσημα, τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται ως «προκαταρκτικά», αφού και στους δύο στόχους φαίνεται ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το κοίτασμα στον στόχο «Γλαύκος» φαίνεται να είναι εμπορεύσιμο και με χαρακτηριστικά που δίνουν την εικόνα ότι είναι το καλύτερο κοίτασμα που βρέθηκε μέχρι τώρα στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Καλό εμπορεύσιμο κοίτασμα σημαίνει και οικονομικά οφέλη και προστιθέμενη αξία για την κυπριακή οικονομία και ταυτόχρονα σφραγίζει την παραμονή και το ενδιαφέρον αλλά και άμεσο συμφέρον της ExxonMobil όπως και της Qatar Petroleum στην Κύπρο και στην κυπριακή ΑΟΖ για τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Επίσης, ο «Γλαύκος» δημιουργεί καλό υπόβαθρο, ώστε με πιθανές νέες μικρότερες ή μεγαλύτερες ανακαλύψεις, να οδηγήσει σε δεδομένα -με κύριο τις ζητούμενες ποσότητες φυσικού αερίου- που επιτρέπουν τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, το κοίτασμα στο Οικόπεδο 10 έχει παρόμοια γεωλογία με αυτή του αιγυπτιακού «Ζορ».