Κύπρος: Για πρώτη φορά Τουρκοκύπριος στο Ευρωκοινοβούλιο

Κύπρος: Για πρώτη φορά Τουρκοκύπριος στο Ευρωκοινοβούλιο

Ιστορικό χαρακτήρα προσλαμβάνουν για την Κύπρο τα αποτελέσματα των χθεσινών ευρωεκλογών καθώς για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960, σε εκλογική διαδικασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κάλπη ανέδειξε Τουρκοκύπριο.

Πρόκειται για τον ένθερμο υποστηρικτή της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και συγγραφέα Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, ο οποίος πέτυχε την είσοδό του στην ευρωβουλή με τον συνδυασμό του κόμματος της Αριστεράς ΑΚΕΛ.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Νιαζί Κιζίγιουρέκ έλαβε πέραν των 25.000 ψήφων, αριθμός πολλαπλάσιος των 5,5 χιλιάδων ψήφων των Τουρκοκυπρίων, που πέρασαν χθες τα οδοφράγματα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Μπλόκο στο ακροδεξιό ΕΛΑΜ

Μεγάλο διακύβευμα της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας στην Κύπρο ήταν το κατά πόσον το αδερφό κόμμα της ελληνικής Χρυσής Αυγής, ΕΛΑΜ, θα κατάφερνε να δικαιώσει τις δημοσκοπήσεις και να εκλέξει ευρωβουλευτή. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, αφού όπως φαίνεται οι ψηφοφόροι κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, επέλεξαν να πριμοδοτήσουν με την ψήφο τους τους σοσιαλιστές της ΕΔΕΚ, αφήνοντας εκτός ευρωβουλής το ΕΛΑΜ και επανεκλέγοντας τον υποψήφιο της ΕΔΕΚ Δημήτρη Παπαδάκη.

Συγκεκριμένα στη μάχη για την έκτη Κυπριακή έδρα η ΕΔΕΚ ήταν η μεγάλη κερδισμένη με ποσοστό 10,58% έναντι του 8,25% του ΕΛΑΜ. Τα ποσοστά του εθνικιστικού κόμματος πάντως παρουσίασαν μεγάλη αύξηση δεδομένου ότι στις ευρωεκλογές του 2014 είχαν λάβει ποσοστό ελάχιστα υψηλότερο από το 2.5 %

Νικητής αλλά χαμένος ο ΔΗΣΥ

Πρώτο κόμμα των χθεσινών ευρωεκλογών αναδείχθηκε το κυβερνών ΔΗΣΥ, το οποίο με ποσοστό 29,02% εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές. Στον ΔΗΣΥ πάντως είδαν τα ποσοστά τους να καταγράφουν αξιοσημείωτη μείωση, που αγγίζει σχεδόν τις εννέα ποσοστιαίες μονάδες. Δύο ευρωβουλευτές εξέλεξε επίσης το ΑΚΕΛ, το οποίο έδωσε μάχη για την πρωτιά μέχρι την τελευταία στιγμή και έλαβε ποσοστό 27,49%. Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε το ΔΗΚΟ με ποσοστό 13,8% και έναν ευρωβουλευτή ενώ βαριά εκλογική ήττα υπέστη το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, το οποίο έλαβε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά παρά το γεγονός ότι το κλίμα για τα κόμματα των Πρασίνων σε όλη την Ευρώπη είναι εξαιρετικά ευνοϊκό.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό της αποχής στις ευρωεκλογές στην Κύπρο έφτασε το 57,20% και είναι ένα από τα υψηλότερα της Ευρώπης. Αξιοσημείωτο είναι τέλος το γεγονός ότι η Κύπρος ενδέχεται να είναι η μόνη χώρα πανευρωπαϊκά που δεν εκλέγει γυναίκα ευρωβουλευτή.