Κύπρος: Ενδείξεις για έναρξη γεώτρησης από τον «Πορθητή»

Κύπρος: Ενδείξεις για έναρξη γεώτρησης από τον «Πορθητή»

Ενδείξεις ότι το τουρκικό γεωτρύπανο έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μεταφορά τσιμέντου και λάσπης από τουρκικά πλοία στον «Πορθητή».

Τα υλικά αυτά, όπως σημειώνεται, χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης και θεωρούνται απαραίτητα για τη διενέργειά της. Αυτό είναι ένα στοιχείο προς αξιοποίηση στις μάχες που αναμένεται να δοθούν σε διπλωματικό επίπεδο αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες με τον Κύπριο υπουργός εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη να ενημερώνει από αύριο τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ζητώντας την εξέταση λήψης μέτρων κατά της Άγκυρας.

Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το πήγαινε-έλα πλοίων στον «Πορθητή» γίνεται από τουρκικά λιμάνια, ενώ αναζητείται τρόπος να χρησιμοποιούνται και υποδομές στα κατεχόμενα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι η Λευκωσία έχει πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού που σχετίζεται με τη γεωτρητική δραστηριότητα, δεν είναι όμως σε θέση να τις επιβεβαιώσει.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «παρακολουθούμε εδώ και αρκετές ημέρες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες. Αυτές τις ημέρες υπάρχουν πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού σχετικού με γεώτρηση. Δεν είμαστε όμως σε θέση να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες».

Από την πλευρά τους οι Τούρκοι αφήνουν να διαρρεύσει, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται, πως το γεωτρύπανο έχει φθάσει σε περισσότερα από 2.000 μέτρα βάθος. 

Σε αυτή τη φάση οι τουρκικοί σχεδιασμοί για γεωτρήσεις αφορούν την περιοχή δυτικά της Κύπρου, στο σημείο στο οποίο βρίσκεται από την 4η Μαΐου ο «Πορθητής», και η δεύτερη στον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας, όπου θα σταλεί το «Γιαβούζ» τον Ιούλιο. 

aoz

Στον χάρτη φαίνεται το σημείο στο οποίο βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» από τις 4 Μαίου.