Κύπρος: To πλαίσιο του ΟΗΕ πρέπει να συμπεριληφθεί στους όρους για την επανάληψη της διαπραγμάτευσης

Κύπρος: To πλαίσιο του ΟΗΕ πρέπει να συμπεριληφθεί στους όρους για την επανάληψη της διαπραγμάτευσης

Θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ότι αυτούσιες οι έξι παράμετροι, όπως τις πρότεινε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «ως ένα ενιαίο πλαίσιο, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στους όρους αναφοράς, οι οποίοι και θα επιτρέψουν να επαναληφθεί η διαπραγμάτευση για μια συνολική λύση του Κυπριακού, συμπεριλαμβανόμενης της πολύ κρίσιμης διάστασης της ασφάλειας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου. Γι'' αυτόν ακριβώς τον λόγο, εξήγησε, οι διευκρινίσεις που δόθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη στη σύσκεψη της 4ης Ιουλίου 2017 «αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των παραμέτρων» που πρότεινε ο κ. Γκουτέρες στις 30 Ιουνίου 2017.

Ο κ. Προδρόμου σχολίαζε ανακοίνωση από το γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στην οποία προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι την Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017, δεν έγινε καμία συνάντηση ηγετών στο Κραν Μοντανά. 

Επειδή το ζητούμενο είναι η συνομολόγηση όρων αναφοράς για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, και συναφώς το πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο απασχόλησε εκείνη τη σύσκεψη που έγινε στο Κραν Μοντανά στις 4 Ιουλίου 2017, «πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι τέτοιοι ανακριβείς ισχυρισμοί δεν συμβάλλουν καθόλου στον επιζητούμενο στόχο», κατέληξε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ