Κύμα παραιτήσεων στο βρετανικό Σύστημα Υγείας - Εξαντλημένοι οι υγειονομικοί

Κύμα παραιτήσεων στο βρετανικό Σύστημα Υγείας - Εξαντλημένοι οι υγειονομικοί

Σε αλλεπάλληλες παραιτήσεις οδηγούνται γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας, καθώς δηλώνουν εξαντλημένοι και ψυχικά τραυματισμένοι από την εμπειρία τους στην καθημερινή μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Περίπου 33.000 υγειονομικοί του NHS παραιτήθηκαν από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο του 2021, εκ των οποίων οι 7.000 αναζητούσαν καλύτερη ισορροπία στη ζωή τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Πρόκειται για αριθμό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019, λίγο πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με το Reuters οι ίδιοι δηλώνουν ότι ήδη από το τέλος του δεύτερου κύματος είχαν εφιάλτες, κρίσεις πανικού, αϋπνία και επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία ενώ η προσωπική τους ζωή είχε καταρρεύσει. 

Πρώην νοσηλευτής ανέφερε μάλιστα ότι είχε σκεφτεί ακόμα και την αυτοκτονία.

Σύμφωνα με έρευνα του συνδικάτου Unison, περισσότερα από τα δύο τρίτα των υγειονομικών υπέστησαν burn out στη διάρκεια της πανδημίας και περισσότεροι από τους μισούς εργάστηκαν υπερωριακά, με αποτέλεσμα να αναζητούν άλλη εργασία.

“Από το NHS έλειπαν ήδη πριν τον κορονοϊό περίπου 100.000 άνθρωποι”, έπειτα από μια δεκαετία λιτότητας. “Η πανδημία αύξησε την πίεση στους υγειονομικούς και πολλοί από αυτούς δεν αντέχουν άλλο”, υπογραμμίζει η Σάρα Γκόρτον, υπεύθυνη του Unison.

Λόγω της έλλειψης προσωπικού, που επιδεινώθηκε από την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού, η βρετανική κυβέρνηση έστειλε πολλές εκατοντάδες στρατιωτικούς για να ενισχύσουν τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες των ασθενοφόρων.

Το Brexit έχει περιπλέξει τα δεδομένα, διότι είναι πιο δύσκολο να αντικαθίστανται όσοι παραιτούνται από το NHS, όπου εργάζονται πολλοί αλλοδαποί, εξαιτίας των πιο περίπλοκων και κοστοβόρων διαδικασιών για τους μετανάστες.

Οι παραιτήσεις επιδεινώνουν την παροχή υπηρεσιών υγείας στη Βρετανία, οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από την πανδημία με αριθμό ρεκόρ ασθενών να αναμένουν για να υποβληθούν σε θεραπεία, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης σε περίπτωση κρίσιμων περιπτώσεων.