Ευλογιά των πιθήκων: Κύμα κρουσμάτων πλήττει την Ευρώπη

Ευλογιά των πιθήκων: Κύμα κρουσμάτων πλήττει την Ευρώπη

Αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός των κρουσμάτων με την ευλογιά των πιθήκων με τη μια μετά την άλλη ευρωπαϊκές χώρες να καταγράφουν επιβεβαιωμένες μολύνσεις και περιστατικά με ύποπτες εκδηλώσεις του ιού. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί, εκτός από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, σε Μεγάλη Βρετανία, Βόρεια Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.

Μέσα σε ένα 24ωρο έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 40 κρούσματα και άλλα 72 ύποπτα παγκοσμίως με τους ειδικούς να ανησυχούν ότι ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, αλλά και θα συνεχιστεί η εξάπλωσή της και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, είτε της Ευρώπης, είτε στις υπόλοιπες ηπείρους.

Μέχρι στιγμής όλα τα περιστατικά αφορούν άνδρες και η διασπορά τους δείχνει ότι η νόσος σε αυτό το στάδιο χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και όχι από μολυσμένο ζώο σε άνθρωπο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια ο ΠΟΥ έχει καταγράψει εκατοντάδες σποραδικά κρούσματα σε δασικές περιοχές της Δυτικής και της Κεντρικής Αφρικής.

Ωστόσο, για πρώτη φορά παρατηρείται ταυτόχρονη εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες και καθώς τα κρούσματα δεν έχουν όλα μεταξύ τους άμεση σχέση, θα πρέπει να υπάρχουν σίγουρα αδιάγνωστοι («ασυμπτωματικοί») φορείς της νόσου, όπως επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στα νέα περιστατικά «ευλογίας των πιθήκων» σε αντίθεση με τα σποραδικά κρούσματα που σχετίζονται με ταξίδια στην Αφρικανική Ήπειρο, εκεί όπου ο ιός είναι ενδημικός, δεν έχει ακόμα εντοπιστεί η πηγή της μόλυνσης. Φαίνεται πάντως από τη διασπορά ότι η «ευλογιά των πιθήκων» μόλυνε ανθρώπους στη Μ. Βρετανία που ανήκαν στο συγγενικό κύκλο των ταξιδιωτών άλλα που δεν είχαν ταξιδέψει σε ύποπτη χώρα.

Από τη συμπτωματολογία της λοιμώδους νόσου αλλά και από τον τρόπο διασποράς των κρουσμάτων προκύπτει ότι αρκετά περιστατικά δεν διαγιγνώσκονται ποτέ, οπότε υπάρχει κατά κάποιον τρόπο «αθόρυβη» μετάδοση.

Η Ιταλία επιβεβαίωσε τρία κρούσματα

Το νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων της Ρώμης Λάζαρο Σπαλαντσάνι και η περιφέρεια της ιταλικής πρωτεύουσας έκαναν γνωστό ότι συνολικά στη χώρα έχουν διαγνωστεί τρία κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων.

Σύμφωνα με τους ιταλούς επιστήμονες, τα δύο νέα κρούσματα συνδέονται με τον «ασθενή μηδέν» που διαγνώσθηκε θετικός χθες, Πέμπτη, μετά την επιστροφή του από τα Κανάρια νησιά.

«Η μορφή αυτή χαρακτηρίζεται από ελαφρότερα συμπτώματα, σε σχέση με την παραδοσιακή ευλογιά. Δεν πρέπει να σημάνει συναγερμός, αλλά να δείξουμε προσοχή», δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Σπαλαντσάνι, ο Φραντσέσκο Βάια.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς δεν διατρέχουν κίνδυνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει προς το παρόν ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέος μαζικός εμβολιασμός.

Γερμανία: Εντοπίσθηκε το πρώτο κρούσμα

Η Γερμανία εντόπισε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, ανακοίνωσε σήμερα η ιατρική υπηρεσία των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. «Το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Μόναχο εντόπισε πλέον αναμφισβήτητα τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων για πρώτη φορά στη Γερμανία στις 19 Μαΐου 2022 σε ασθενή με χαρακτηριστικά δερματικά έλκη», ανέφερε σε δήλωσή της η υπηρεσία.

Επιβεβαιώθηκε κρούσμα και στο Παρίσι

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν την Παρασκευή το πρώτο κρούσμα του ιού στην περιοχή του Παρισιού, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, μία ημέρα μετά την είδηση για το πρώτο ύποπτο κρούσμα.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ένας ιός που προκαλεί συμπτώματα πυρετού καθώς και ένα χαρακτηριστικό ανώμαλο εξάνθημα.

Είναι συνήθως ήπιο, αν και υπάρχουν δύο κύρια στελέχη: το στέλεχος του Κονγκό, το οποίο είναι πιο σοβαρό – με θνησιμότητα έως και 10% – και το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής, το οποίο έχει ποσοστό θνησιμότητας σε περίπου 1% των περιπτώσεων.

Στη Βρετανία εννιά κρούσματα σε ένα μήνα

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας, που ήταν η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκαν κρούσματα στις 6 Μαΐου, ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ ότι ταυτοποιήθηκαν δύο ακόμη ασθενείς, ανεβάζοντας σε εννέα τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί από την ιογενή ευλογιά των πιθήκων.

Με εξαίρεση το πρώτο πρόσωπο που μολύνθηκε, το οποίο είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Νιγηρία, οι υπόλοιποι ασθενείς μολύνθηκαν στη Βρετανία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

«Αυτά τα τελευταία κρούσματα, όπως και οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για κρούσματα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, επιβεβαιώνουν αυτό που φοβόμασταν αρχικά: ότι μπορεί να υπάρχει μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων στις κοινότητές μας», εξήγησε η δρ Σούζαν Χόπκινς βασική ιατρική σύμβουλος της UKHSA.

Πορτογαλία: 21 κρούσματα και διερευνά 40 ύποπτα 

Οι πορτογαλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι είχαν εντοπίσει πέντε περιπτώσεις της σπάνιας μόλυνσης από την ευλογιά των πιθήκων και οι υπηρεσίες υγείας της Ισπανίας εξετάζουν 23 πιθανά κρούσματα αφού η Βρετανία έθεσε την Ευρώπη σε επιφυλακή για τον ιό.

Οι πέντε Πορτογάλοι ασθενείς, από τα 20 ύποπτα κρούσματα, είναι όλοι σταθεροί. Είναι όλοι άνδρες και ζουν όλοι στην περιοχή της Λισαβόνας και στην κοιλάδα του Τάγου, δήλωσαν οι πορτογαλικές υγειονομικές αρχές.

Ισπανία: Τουλάχιστον 23 κρούσματα

Η Ισπανία εξέδωσε συναγερμό λέγοντας ότι είχε οκτώ ύποπτα κρούσματα υπό εξέταση. Ο αριθμός αυξήθηκε στα 23 κρούσματα μέχρι αργά το απόγευμα, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υγειονομικές αρχές της περιοχής της Μαδρίτης. Όλες οι περιπτώσεις παραμένουν ανεπιβεβαίωτες.

Άλλες 21 ύποπτες περιπτώσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση στην Ισπανία, 19 στην περιοχή της Μαδρίτης, μία στους Κανάριους Νήσους και μία στην Ανδαλουσία, ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Βέλγιο: Δυο κρούσματα

Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι επιβεβαίωσε δύο κρούσματα της νόσου, το πρώτο στην Αμβέρσα και το δεύτερο στην περιφέρεια της Φλαμανδικής Μπραμπάντ.

Καναδάς: Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα 

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το βράδυ τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, αφού οι αρχές του Κεμπέκ επεσήμαναν ότι ερευνούν 17 ύποπτα κρούσματα.

«Σήμερα η επαρχία του Κεμπέκ ενημερώθηκε ότι δύο δείγματα που είχε λάβει το Εθνικό Μικροβιολογικό Εργαστήριο βρέθηκαν θετικά στην ευλογιά των πιθήκων. Αυτά είναι τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον Καναδά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά (PHAC).

Υγειονομικοί στο Μόντρεαλ – πρωτεύουσα της επαρχίας Κεμπέκ-- είχαν δηλώσει νωρίτερα χθες στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του κρούσματος στη Μασαχουσέτη και κάποιων από τα ύποπτα κρούσματα στην περιοχή του Μόντρεαλ.

ΗΠΑ: Ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα

Στις ΗΠΑ ένας άνδρας ο οποίος είχε πρόσφατα επισκεφθεί τον Καναδά βρέθηκε θετικός σε αυτή την ασθένεια στην πολιτεία της Μασαχουσέτης. Οι αρχές προσπαθούν γενικά να είναι καθησυχαστικές, υπογραμμίζοντας ότι η ασθένεια δεν είναι ιδιαίτερα μεταδοτική μεταξύ των ανθρώπων.

Τι ξέρουμε για την ευλογιά των πιθήκων

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας, η «ευλογιά των πιθήκων» είναι μία ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται από μολυσμένα ζώα, όπως τα τρωκτικά. Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από το μολυσμένο ζώο αν τον δαγκώσει το ζώο ή αν έρθει σε επαφή με το αίμα ή τα σωματικά του υγρά ή με το εξάνθημα που προκαλεί η λοίμωξη.

Η «ευλογιά των πιθήκων» μπορεί επίσης να μεταδοθεί με την κατανάλωση μισοψημένου κρέατος από ένα μολυσμένο ζώο. Μεταδίδεται επίσης με την επαφή με άλλα προϊόντα από μολυσμένα ζώα (π.χ. τη γούνα τους). Η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων μπορεί να συμβεί κατά την επαφή με μολυσμένα αντικείμενα του πάσχοντος (π.χ. με τα σεντόνια ή τις πετσέτες του), καθώς και με τα σταγονίδια, που εκτινάσσονται από τον ασθενή, όταν βήχει ή φταρνίζεται.

Η περίοδος επώασης για τον ιό της «ευλογίας των πιθήκων» είναι συνήθως έξι με 13 μέρες αλλά μπορεί να κυμανθεί από πέντε μέχρι 21 μέρες και γι’ αυτό έχει επιλεχθεί το διάστημα των 21 ημερών ως το διάστημα της παρακολούθησης των στενών επαφών.

Τα συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα και να είναι ιδιαίτερα επώδυνα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από 5 έως 21 ημέρες από την έκθεση στον ιό και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, πόνο στη μέση σαν οσφυαλγία, διογκωμένους λεμφαδένες, ρίγη, κόπωση και δερματικό εξάνθημα που εμφανίζεται μία έως πέντε ημέρες μετά την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, ξεκινώντας από το πρόσωπο και στη συνέχεια εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σώμα.

Το εξάνθημα της «ευλογιάς των πιθήκων» ξεκινά με εξογκωμένα σπυράκια, που σταδιακά μετατρέπονται σε φλύκταινες δηλαδή φουσκάλες με υγρό. Οι φλύκταινες αυτές δημιουργούν κρούστα που ξεραίνεται και πέφτει. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν εντός 2-4 εβδομάδων. Η θεραπεία είναι συμπτωματική δηλαδή στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Κατά κανόνα η νόσος είναι ήπια και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν απομονωμένοι χωρίς να δημιουργηθούν επιπλοκές.

Οι επιστήμονες αρχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες για την πιθανότητα να προκύψει μια νέα επιδημία, καθώς έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε τουλάχιστον επτά χώρες και ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε μέρα.