Συμπλοκές διαδηλωτών και αστυνομίας - Ακυρώθηκαν όλες οι αναχωρήσεις

Συμπλοκές διαδηλωτών και αστυνομίας - Ακυρώθηκαν όλες οι αναχωρήσεις

Σε νέα ακύρωση όλων των αναχωρήσεων από το αεροδρόμιο του Χονγκ – Κονγκ προχώρησαν οι αρχές, καθώς οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει και διαδηλώνουν στον κύριο χώρο του αερολιμένα για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.

Η αερολιμενική αρχή του αεροδρομίου του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι οι λειτουργίες του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης έχουν «σοβαρά διαταραχτεί», καθώς η αστυνομία επενέβη χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού ενάντια στους διαδηλωτές εν μέσω νέων συγκρούσεων που σημειώνονται σήμερα το βράδυ.

Διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία, που έκανε χρήση πιπεριού για να απωθήσει το πλήθος.

«Έχει προκληθεί αναστάτωση στις επιχειρήσεις στους τερματικούς σταθμούς του Διεθνούς Αεροδρομίου του Χονγκ Κονγκ ως αποτέλεσμα της δημόσιας συγκέντρωσης σήμερα στο αεροδρόμιο», ανακοίνωσε η Cathay Pacific, προσθέτοντας πως οι υπηρεσίες check-in για τις πτήσεις που αναχωρούν έχουν ανασταλεί και πως «μπορεί να υπάρξει περαιτέρω αναστάτωση στις πτήσεις».

Στην ανακοίνωση, ωστόσο, δεν διευκρινίζεται ο αριθμός των πτήσεων αναχώρησης που επηρεάζονται, ούτε αν θα επηρεασθούν και οι πτήσεις που φθάνουν στο Χονγκ Κονγκ.

w

Από το πρωί εκατοντάδες επέστρεψαν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για νέα συγκέντρωση το απόγευμα. Μολονότι ο τερματικός σταθμός του διεθνούς αερολιμένα, που είναι ο όγδοος σε αριθμό επισκεπτών στον κόσμο, ξανάνοιξε σήμερα και επιβάτες ξανάρχισαν να κάνουν τσεκ-ιν το πρωί, λίγο αργότερα οι αρχές αποφάσισαν να ακυρώσουν όλες τις αναχωρήσεις.

Οι διαδηλωτές, ντυμένοι στα μαύρα, φωνάζουν συνθήματα όπως «Ξύπνα Χονγκ Κονγκ, ξύπνα για την ελευθερία».

Σημειώνεται πως η πρώην βρετανική αποικία αντιμετωπίζει την χειρότερη πολιτική κρίση της από το 1997 που επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας. Οι διαδηλωτές, οι οποίοι ξεκίνησαν να διαμαρτύρονται για σχέδιο νόμου της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ που προέβλεπε την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, διεύρυναν τα αιτήματά τους καταγγέλλοντας μείωση των ελευθεριών και παρεμβάσεις της Κίνας στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ.

Η βία θα οδηγήσει το Χονγκ Κονγκ σε «έναν δρόμο χωρίς επιστροφή»

Η βία θα οδηγήσει το Χονγκ Κονγκ σε «έναν δρόμο χωρίς επιστροφή», προειδοποίησε η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, ενώ όπως υποστήριξε χθες εντοπίζει στις κινητοποιήσεις «σημάδια τρομοκρατίας». 

«Οποιαδήποτε χρήση βίας με οποιαδήποτε αιτιολογία θα ωθήσει το Χονγκ Κονγκ σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή και θα βυθίσει την κοινωνία του σε μια πολύ ανησυχητική και επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε η Λαμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Η κατάσταση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που τρέχει με κάνει να φοβάμαι ότι φτάσαμε σε αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση», πρόσθεσε. «Καλώ εκ νέου όλον τον κόσμο να παραμερίσει τις διαφορές του και να ηρεμήσει», συνέχισε. 

Η Λαμ υποστήριξε εξάλλου σήμερα εκ νέου την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, σημειώνοντας ότι οι αστυνομικές δυνάμεις της πόλης «αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία τους δύο τελευταίους μήνες για να επιβάλουν τον νόμο». Την ίδια ώρα η ίδια αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη για την αστυνομική βία, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει εξοργίσει πολλούς πολίτες του Χονγκ Κονγκ.

Η Λαμ δεν έχει μέχρι στιγμής αποσύρει οριστικά το επίμαχο σχέδιο νόμου που πυροδότησε τις κινητοποιήσεις, μολονότι έχει ανασταλεί η ψήφισή του, και έχει αρνηθεί τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας.