Κροατία: Προ των πυλών αυστηρότερες κυρώσεις για την ενδοοικογενειακή βία

Κροατία: Προ των πυλών αυστηρότερες κυρώσεις για την ενδοοικογενειακή βία

Αυστηρότερες κυρώσεις για τους θύτες ενδοοικογενειακής βίας πρόκειται να εισαγάγει, με τροποποιήσεις της σχετικής νομοθεσίας η κυβέρνηση της Κροατίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντρέι Πλένκοβιτς, μετά από συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της πρωτοβουλίας #spasime (Save me) που καταπολεμά την ενδοοικογενειακή βία.

Ο κ. Πλένκοβιτς επισήμανε ότι, βραχυπρόθεσμα, θα ληφθούν μέτρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για την καταπολέμηση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας. Σ'' αυτά περιλαμβάνονται η λειτουργία μιας ανοικτής (24ωρη λειτουργία, επτά ημέρες την εβδομάδα) τηλεφωνικής γραμμής για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και ασφαλείς κατοικίες για τα θύματα, σε έξι περιφέρειες της χώρας.

Μια ομάδα εργασίας που θα προετοιμάσει τροπολογίες στη νομοθεσία, θα περιλαμβάνει εκπροσώπους της πρωτοβουλίας #spasime. Οι νόμοι που πρέπει να τροποποιηθούν, περιλαμβάνουν τον Ποινικό Κώδικα και τον νόμο για την προστασία από την ενδοοικογενειακή βία, τόνισε ο κ. Πλένκοβιτς, συμπληρώνοντας ότι στον κυβερνητικό σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η ενημέρωση των μαθητών και των μαθητριών σε όλα τα σχολεία για το θέμα, προκειμένου να ενημερωθούν και να γνωρίζουν ότι "η βία, σε οποιαδήποτε μορφή, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα".

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κροατίας, Ντράζεν Μποσνιάκογιβτς τόνισε ότι οι κυρώσεις για τους θύτες ενδοοικογενειακής βίας είναι πολύ επιεικείς και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί η νομοθεσία, να εισαχθούν πιο αυστηρές ποινές και να γίνει συνολική προσπάθεια για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ