Κροατία: Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας

Κροατία: Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας

Ο νέος πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς δεσμεύτηκε για ανεκτικότητα, για να "γυρίσει τη σελίδα" των περασμένων πολέμων και προέτρεψε σε περισσότερη κοινωνική αλληλεγγύη σήμερα κατά την τελετή της ορκωμοσίας του.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός, 53 ετών, αρχίζει μια πενταετή θητεία κατά βάση εθιμοτυπική, μετά τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Ιανουάριο. Καθ'όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του, τάχθηκε υπέρ μιας "κανονικής Κροατίας" που να εγγυάται την ισότητα μεταξύ των πολιτών.

Διαδέχεται τη συντηρητική πρόεδρο Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του κράτους αυτού που προήλθε από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

"Οι πόλεμοι τελείωσαν", δήλωσε ο Μιλάνοβιτς κατά τη διάρκεια της λιτής τελετής μεταβίβασης των εξουσιών στην έδρα της προεδρίας στο Ζάγκρεμπ. Αναφερόταν στις συγκρούσεις της δεκαετίας του 1990 που ακολούθησαν την κατάρρευση της πρώην γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας και συγκεκριμένα τον πόλεμο της ανεξαρτησίας της Κροατίας (1991-1995).

"Σήμερα κανένας Κροάτης πολίτης δεν πρέπει να φοβάται, να αισθάνεται ότι υφίσταται διάκριση ή αποκλεισμό γιατί είναι διαφορετικός", πρόσθεσε ο νέος πρόεδρος.

Στην Κροατία ο πρόεδρος είναι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων και έχει λόγο στην εξωτερική πολιτική.

Σε αυτό το θέμα, δήλωσε έτοιμος να προωθήσει "τη συνεργασία και την ευημερία" και με τις γειτονικές χώρες, με τις οποίες η Κροατία έχει διαφορές, όπως η Σερβία και η Σλοβενία.

Ο Μιλάνοβιτς αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μια περίοδο που η χώρα του, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μάχεται κατά της μαζικής μετανάστευσης του πληθυσμού της, κατά της διαφθοράς και της οικονομικής δυσχέρειας.

'Οταν ο Μιλάνοβιτς ηγείτο της κυβέρνησης από το 2011 έως το 2016, το υπουργικό του συμβούλιο του δεν είχε καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, αποτυγχάνοντας να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

AP Photo/Darko Bandic