Κρίση Ινδίας - Πακιστάν: Νέο βίντεο με τον Ινδό πιλότο

Κρίση Ινδίας - Πακιστάν: Νέο βίντεο με τον Ινδό πιλότο

Δύο βίντεο δημοσιοποίησαν η δημόσια πακιστανική τηλεόραση και ραδιοφωνία, τα οποία -όπως ισχυρίζονται- δείχνουν έναν Ινδό πιλότο, ο οποίος συνελήφθη μετά την κατάρριψη του πολεμικού αεροσκάφους του στον πακιστανικό εναέριο χώρο.

Πακιστανικές πηγές ασφαλείας επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο την αυθεντικότητα των βίντεο.

Το πρώτο δείχνει έναν άνδρα με ματωμένο πρόσωπο και καλυμμένα μάτια, που φοράει στολή της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, με τα χέρια δεμένα πίσω, την ώρα που ένας άλλος στρατιώτης κάνει ερωτήσεις.

Αρνείται να δηλώσει το όνομά του και το μητρώο στρατολογίας του, και να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις: «Υποτίθεται ότι δεν σας τα λέω αυτά», λέει.

Ο πακιστανικός στρατός δημοσιοποίησε στη συνέχεια δεύτερο βίντεο που δείχνει τον ίδιο άνδρα καθισμένο να πίνει τσάι σε μια αίθουσα.

«Το τσάι είναι εξαιρετικό», λέει στα αγγλικά, προσθέτοντας ότι είναι παντρεμένος και είχε καλή μεταχείριση αλλά αρνούμενος γι΄άλλη μια φορά να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις.

Το Πακιστάν δήλωσε σήμερα ότι κατέρριψε δύο ινδικά μαχητικά αεροσκάφη στον πακιστανικό εναέριο χώρο. Ο στρατός είχε κάνει λόγο αρχικά για σύλληψη δύο Ινδών πιλότων, προτού αναφέρει αργότερα στο Twitter πως «μόνο ένας πιλότος έχει τεθεί υπό κράτηση από τον πακιστανικό στρατό» και πως η μεταχείρισή του είναι «σύμφωνη με τους κανόνες στρατιωτικής ηθικής».

Το Νέο Δελχί ανακοίνωσε από την πλευρά του πως κατέρριψε ένα πακιστανικό αεροσκάφος στο Κασμίρ -κάτι που διέψευσε το Ισλαμαμπάντ- και πως «έχασε ένα Mig 21».

«Ο πιλότος έπεσε μαχόμενος. Το Πακιστάν ισχυρίζεται ότι τον έχει θέσει υπό κράτηση», δήλωσε ο Ραβίς Κούμαρ, εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε σήμερα την Ινδία και το Πακιστάν να δείξουν «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά την αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν ήδη έντονη μετά την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε στο ινδικό Κασμίρ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Τζάις-ε-Μοχάμεντ (JeM), η οποία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 40 Ινδών παραστρατιωτικών στις 14 Φεβρουαρίου.

Φωτογραφία: AP