Κρεμλίνο: Πρόταση δημοψηφίσματος σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ για ένωση με Ρωσία

Κρεμλίνο: Πρόταση δημοψηφίσματος σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ για ένωση με Ρωσία

Την πρόταση ταυτόχρονης διεξαγωγής δημοψηφισμάτων στις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ για την ένωση τους με την Ρωσία, συζητούν στο Κρεμλίνο, σύμφωνα με την εφημερίδα RBK, η οποία επικαλείται τέσσερις πηγές που πρόσκεινται στην διοίκηση του Ρώσου προέδρου.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το Κρεμλίνο δεν θέτει στόχο την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε όλα τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού. Όπως αναφέρει, το ότι οι κάτοικοι των εν λόγω «Λαϊκών Δημοκρατιών», θα ψηφίσουν για την ένταξη τους στην Ρωσία δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, σε αντίθεση με τις περιοχές της Χερσώνας, Ζαπορίζια και Χαρκόβου.

Στις δύο «Λαϊκές Δημοκρατίες», ήδη γίνονται οι προετοιμασίες, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων. Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας θα ανακοινωθούν αφότου τα ρωσικά στρατεύματα θα θέσουν υπό τον έλεγχο τους τα διοικητικά σύνορα των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και εγγυηθούν την δημιουργία ζώνης ασφαλείας. «Περιμένουμε το σήμα από τους στρατιωτικούς» διευκρίνισε μια εκ των πηγών.

Όπως ανέφεραν οι πηγές της RBK στις δύο «Λαϊκές Δημοκρατίες» είναι ήδη έτοιμα όλα τα επίσημα έγγραφα, καταρτίζονται κατάλογοι ψηφοφόρων, γίνεται επιλογή ατόμων για τις εκλογικές επιτροπές και άρχισαν να εργάζονται οι Ρώσοι πολιτικοί επιστήμονες. Σύμφωνα με τις πηγές εξετάζεται η εκδοχή, η ψηφοφορία να γίνει όχι σε μια μέρα αλλά σε δύο ημέρες. Παράλληλα όπως υπογραμμίζουν οι πηγές, δεν υπάρχει τελική απόφαση και η όλη προσέγγιση του θέματος μπορεί να αλλάξει.