Κρεμλίνο: Οι ΗΠΑ πρόδωσαν τους Κούρδους

Κρεμλίνο: Οι ΗΠΑ πρόδωσαν τους Κούρδους

Οι ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει τους Κούρδους στη βόρεια Συρία έπειτα από χρόνια στενής συνεργασίας, αναγκάζοντάς τους να πολεμήσουν εναντίον των Τούρκων στρατιωτών, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το Reuters, λίγες ώρες αφού ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για την Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την απομάκρυνση των Κούρδων από τη «ζώνη ασφαλείας».

«Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ υπήρξαν ο στενότερος σύμμαχος των Κούρδων. Πλέον οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τους Κούρδους και στην πραγματικότητα τους πρόδωσαν. Τώρα προτιμούν να αφήσουν τους Κούρδους στα σύνορα και σχεδόν να τους αναγκάσουν να πολεμήσουν εναντίον των Τούρκων», επεσήμανε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ήταν ξεκάθαρο πως, αν οι Κούρδοι δεν απομακρύνονταν από τη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας στη συροτουρκική μεθόριο, τότε οι Σύροι συνοριοφύλακες και η ρωσική στρατιωτική αστυνομία θα αναγκάζονταν να φύγουν από την περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση οι εναπομείναντες Κούρδοι θα αναγκάζονταν να αντιμετωπίσουν τον τουρκικό στρατό.

Ουσιαστικά πρόκειται για προειδοποίηση προς τους Κούρδους οι οποίοι δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα ως προς τη συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας. 

Η Τουρκία τόνισε μάλιστα ότι βασίζεται στη Ρωσία για την εφαρμογή της συμφωνίας, διότι «δεν έχει πλήρη εμπιστοσύνη» στο καθεστώς της Δαμασκού.

«Η Ρωσία είναι αποφασισμένη, όμως σε ό,τι αφορά το καθεστώς, δεν του έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη», εξήγησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu.

«Το καθεστώς μπορεί να συνεργαστεί με τις YPG; Είναι πιθανό. Αν συμβεί αυτό, θα κάνουμε τα απαραίτητα», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι ο Πούτιν δεσμεύθηκε στον Ερντογάν ότι θα απευθύνει «αυστηρό τελεσίγραφο» στους Κούρδους μαχητές ώστε να απομακρυνθούν.

Σήμερα πηγές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επεσήμαναν ότι η Άγκυρα θα επανεξετάσει το σχέδιό της για δημιουργία 12 θέσεων παρακολούθησης στη βορειοανατολική Συρία, ενώ τόνισαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέα στρατιωτική επιχείρηση μετά την απομάκρυνση των Κούρδων.