7ος χρόνος, ημέρα 2155η
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021

Κρεμλίνο: Μια κυβερνοεπίθεση σε ρωσικά δίκτυα θα ήταν διεθνές έγκλημα

Κρεμλίνο: Μια κυβερνοεπίθεση σε ρωσικά δίκτυα θα ήταν διεθνές έγκλημα

Την ανησυχία του για ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις σε βάρος της Ρωσίας εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος του προέδρου της χώρας, Ντμίτρι Πεσκόφ, με αφορμή δημοσιεύματα για πιθανή αμερικανική επίθεση.

«Αυτή είναι μια ανησυχητική πληροφορία, επειδή ένα μάλλον αμερικανικό ειδησεογραφικό μέσο προαναγγείλει την πιθανότητα τέτοιων κυβερνοεπιθέσεων. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από διεθνές έγκλημα στον κυβερνοχώρο και, φυσικά, το γεγονός ότι αυτό το ενημερωτικό δελτίο αναγνωρίζει την πιθανότητα να εμπλακούν οι ΗΠΑ σε αυτό το έγκλημα στον κυβερνοχώρο είναι ένας λόγος για την ακραία ανησυχία μας», επεσήμανε ο Πεσκόφ, ο οποίος επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.

Τα σχόλια έρχονται, αφότου η εφημερίδα New York Times επικαλούμενη ανώνυμες πηγές της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να προχωρήσει σε αντίποινα για τη ρωσική κυβερνοεπίθεση SolarWinds στα τέλη του περασμένου έτους.

«Η πρώτη μεγάλη κίνηση αναμένεται τις επόμενες τρεις εβδομάδες, με μια σειρά από παράνομες ενέργειες στα ρωσικά δίκτυα που προορίζονται προφανώς προς τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και στις υπηρεσίες πληροφοριών και τον στρατό του, αλλά όχι στον ευρύτερο κόσμο» υποστηρίζουν οι πηγές. 

Σε αντίθεση μάλιστα με τη δήλωση των υπηρεσιακών πληροφοριών, προτού αναλάβει ο Τζο Μπάιντεν που ανέφεραν οτι η Μόσχα πιθανότατα ήταν πίσω από την επιχείρηση SolarWinds, ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επίθεση, η οποία έπληξε εννέα κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και περίπου 100 ιδιωτικές εταιρείες.