Κρεμλίνο: Εγγυόμαστε την ασφάλεια όσων είναι στο Αζοφστάλ – Βολές κατά του G7

Κρεμλίνο: Εγγυόμαστε την ασφάλεια όσων είναι στο Αζοφστάλ – Βολές κατά του G7

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι Ουκρανοί υπερασπιστές που παραδόθηκαν στο Αζοφστάλ θα τύχουν μεταχείρισης «σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα», κάτι που άλλωστε έχει εγγυηθεί και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ έριξε τα βέλη του κατά της G7 για τα σχέδια περί χρήσης των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων κάνοντας λόγο για κλοπή.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε την Τρίτη ότι περισσότεροι από 250 Ουκρανοί μαχητές που είχαν κρυφτεί στο χαλυβουργείο της Μαριούπολης παραδόθηκαν μετά από πολλές εβδομάδες πολιορκίας.

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο είπε ότι θα ήταν «σαφής κλοπή» για το G7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση το να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα «παγωμένα» αποθέματα της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια κίνηση παράνομη και που θα απαιτούσε την κατάλληλη απάντηση.

Συγκεκριμένα, ο Πεσκόφ τόνισε ότι κανείς δεν είχε ενημερώσει τη Ρωσία για μια τέτοια πρωτοβουλία, η οποία, όπως είπε, θα ήταν «παράνομη, κραυγαλέα και φυσικά θα απαιτούσε την κατάλληλη απάντηση... Θα ήταν, στην πραγματικότητα, καθαρή κλοπή».

Η G7 απαγόρευσε τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και πάγωσε τα περιουσιακά της στοιχεία, αξίας περίπου 300 δισ. δολαρίων, από όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Χαρακτηριστικά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε  ότι είναι ανοιχτός στην ιδέα κατάσχεσης ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας και ότι οι προτάσεις για το σκοπό αυτό συζητούνται ήδη μεταξύ των G7 και στην ΕΕ.