Κράτησαν κλειστή τη Μονή Σουμελά για το 15Αυγουστο, την ανοίγουν τώρα για τουρίστες...

Κράτησαν κλειστή τη Μονή Σουμελά για το 15Αυγουστο, την ανοίγουν τώρα για τουρίστες...

Αφού άφησαν να περάσει η 15η Αυγούστου κρατώντας κλειστή την Ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά, ώστε να μην μπορεί να τελεσθεί για δεύτερη χρονιά η λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου που αποτελούσε πόλο έλξης χιλιάδων πιστών από την Ελλάδα και την Ρωσία, οι τουρκικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι η νέα πτέρυγα της Μονής ανοίγει και πάλι για τους τουρίστες.

Ένας από τους πιο σημαντικούς προορισμούς για θρησκευτικό τουρισμό η Παναγία Σουμελά είχε μείνει κλειστή στο μεγαλύτερο τμήμα της τα τελευταία δυο χρόνια προκειμένου να γίνουν εργασίες αναστήλωσης και διαμόρφωσης του βραχώδους περιβάλλοντος στο οποίο είναι κτισμένη η Μονή. Στην διάρκεια των εργασιών είχαν εντοπισθεί και μυστικοί μέχρι τώρα χώροι που προκάλεσαν το ενδιαφέρον ερευνητών και πιστών.

Οι τουρκικές Αρχές είχαν επιτρέψει την πρόσβαση σε τμήματα της Μονής από την 1η Αυγούστου ενώ η πλήρης πρόσβαση σε όλους τους χώρους θα επιτραπεί σύμφωνα με τις Αρχές το 2019.Το μυστικό παρεκκλήσι που εντοπίσθηκε στην Μονή θα είναι επίσης επισκέψιμο από τις επόμενες ημέρες.

Το ενδιαφέρον είναι ότι λόγω και των διαταραγμένων σχέσεων του Ερντογάν με το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλα και με την Ελλάδα, οι εργασίες αναστήλωσης της Μονής και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για να μην τελεσθεί η Πατριαρχική λειτουργία η οποία τελούνταν τα τελευταία χρόνια στον προαύλιο χώρο της Μονής ,με άδεια που είχε δοθεί από την τουρκική κυβέρνηση στην περίοδο πριν το πραξικόπημα και ενώ ηταν σε εξέλιξη το άνοιγμα προς τις θρησκευτικές μειονότητες.

Είναι προφανές ότι εάν υπήρχε η πολιτική βούληση εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, θα μπορούσε να είχε ανοίξει η Μονή, πριν το Δεκαπενταύγουστο ώστε να μπορεί να τελεσθεί η πατριαρχική Λειτουργία. Όμως τελικά χωρίς να χρειασθεί η τουρκική κυβέρνηση να απολογηθεί η να δώσει εξηγήσεις, δεν τέθηκε καν θέμα τέλεσης της Λειτουργίας, με πρόσχημα τις υποτιθέμενες εργασίες αναστήλωσης.

Ν.Μ