Κρ. Λαγκάρντ: Η ευρωπαϊκή οικονομία στηρίζεται σε «δύο δεκανίκια» εν μέσω πανδημίας

Κρ. Λαγκάρντ: Η ευρωπαϊκή οικονομία στηρίζεται σε «δύο δεκανίκια» εν μέσω πανδημίας

Η ευρωπαϊκή οικονομία στηρίζεται αυτή τη στιγμή σε «δύο δεκανίκια», στα δημοσιονομικά και νομισματικά προγράμματα που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις και την ΕΚΤ και αυτά δεν μπορούν να αφαιρεθούν έως ότου επιτευχθεί πλήρης ανάκαμψη, ανέφερε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συμμετέχοντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Reuters.

«Φανταστείτε έναν ασθενή ο οποίος αναρρώνει από ένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά ακόμη χρησιμοποιεί πατερίτσες για να μπορεί να βαδίζει. Δεν θα ήταν σωστό να του αφαιρέσουν οποιαδήποτε από τις δύο αυτές πατερίτσες - δηλαδή, είτε τη νομισματική, ή τη δημοσιονομική βοήθεια - πριν να είναι σε θέση να περπατά χωρίς υποβοήθηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος. είχε αναφέρει ότι «οι κίνδυνοι από την πρόωρη απόσυρση των πολιτικών είναι υψηλότεροι από τους κινδύνους που συνδέονται με τη διατήρηση των μέτρων στήριξης».

Τον Μάρτιο, η ΕΚΤ αύξησε το ρυθμό του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία για να σταματήσει την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και να διατηρήσει την πίστωση φθηνή για τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες και τα νοικοκυριά που επηρεάζονται από το COVID-19.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Klaas Knot προέτρεψε να υπάρξει μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων από το τρίτο τρίμηνο σε συνέντευξη στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, ο Λαγκάρντ είπε ότι η ευρωζώνη εξακολουθεί να «πλημμυρίζεται με αβεβαιότητα», επικαλούμενη αμφιβολίες μεταξύ των υγειονομικών αρχών σχετικά με τα εμβόλια COVID-19 που παράγονται από την AstraZeneca και την Johnson & Johnson.

Η J&J καθυστέρησε τη λήψη του COVID-19 και η Δανία δήλωσε ότι θα αναστείλει το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω του κινδύνου περιστατικών θρομβώσεων του αίματος.

Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των ομολόγων της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν και πάλι παρά την αυξημένη αγορά της ΕΚΤ, παρακολουθώντας τα αμερικανικά Υπουργεία Οικονομικών με ελπίδες για ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και υψηλότερο πληθωρισμό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 72 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,90% από 0,87% χθες, έναντι 0,25% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,15%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ κυμαίνονταν στο 1,1983 δολ. από 1,1948 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά, ενώ η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1964 δολ..

Ο  Λουίς ντε Γκίντος είπε ότι η ΕΚΤ ήταν σε επιφυλακή. «Αν παρατηρήσουμε... ότι υπάρχει επιβλαβής αυστηρότερος όρος χρηματοδότησης, θα αντιδράσουμε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη.