Κούρτς: Το κλείσιμο μέσων ενημέρωσης δεν θα συμβεί στην Αυστρία

Κούρτς: Το κλείσιμο μέσων ενημέρωσης δεν θα συμβεί στην Αυστρία

Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς δήλωσε σήμερα ότι η πρόταση των εταίρων του για κλείσιμο η μποικοταζ εφημερίδων που στέκονται κριτικά απέναντι στην κυβέρνηση, είναι απαράδεκτη.

Από την Νέα Υόρκη που βρίσκεται για σύνοδο του ΟΗΕ τόνισε «το κλείσιμο μέσων ενημέρωσης δεν θα συμβεί στην Αυστρία, κάθε τέτοια σκέψη είναι απαράδεκτη»

Η δήλωση του Κούρτς έγινε μετά τον σάλο που ξέσπασε όταν δυο από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας δημοσίευσαν ένα email στο οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο ελέγχεται από το ακροδεξιό κόμμα FPO ζητούσε από περιφερειακές διευθύνσεις αλλά και την αστυνομία να περιορίσουν στο ελάχιστο «οποιαδήποτε σχέση και επικοινωνία» με τρεις εφημερίδες που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση. 

Στην επιστολή την οποία δεν φέρεται να έχει συντάξει ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κίκλ, οι εφημερίδες που μπαίνουν στο στόχαστρο είναι η Kurier, η Standard και η Falter. Στην επιστολή την αυθεντικότητα της οποίας επιβεβαίωσε το Υπουργείο, δηλώνοντας ότι δεν είναι δεσμευτική αλλά συμβουλευτική, δίνονται οδηγίες, μεταξύ άλλων προς τα μέσα ενημέρωσης ώστε  η εθνικότητα και το καθεστώς ενός αιτούντα άσυλο να αναφέρονται συστηματικά στα άρθρα του Τύπου.

Άμεση ήταν η αντίδραση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που σχέδον στο σύνολο τους έκαναν λόγο για «ορμπανοποίηση» της Αυστρίας και «απόπειρα φίμωση; των ανεξάρτητων μέσων». Το δε κόμμα των φιλελευθέρων ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών να προσέλθει στην βουλή για εξηγήσεις. Ενώ οι θιγόμενες εφημερίδες Kurier και Standard εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για «την ολομέτωπη επίθεση στην ελευθερία των μέσων».

AP Photo