Κουόμο: Καραντίνα στους επισκέπτες από 16 πολιτείες, διπλασιάζονται τα κρούσματα

Κουόμο: Καραντίνα στους επισκέπτες από 16 πολιτείες, διπλασιάζονται τα κρούσματα

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης θα θέτει πλέον σε καραντίνα τους επισκέπτες από 16 αμερικανικές πολιτείες, όπου η επιδημία καταγράφει πρόοδο, διπλασιάζοντας τον αριθμό των πολιτειών σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, είπε σήμερα ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο.

«Έχουμε τώρα 16 πολιτείες που πληρούν τις προϋποθέσεις για την καραντίνα (…). (Οι ταξιδιώτες) από 16 πολιτείες θα υποβάλλονται σε καραντίνα στη Νέα Υόρκη», δήλωσε ο κυβερνήτης.

Την περασμένη εβδομάδα ο Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε έναν πρώτο κατάλογο 8 πολιτειών στο νότιο και δυτικό τμήμα των ΗΠΑ, για τις οποίες θα προβλέπεται καραντίνα, μεταξύ αυτών τη Φλόριντα και το Τέξας.

Στη νέα λίστα εντάσσονται, επίσης, η Καλιφόρνια, η πλέον πυκνοκατοικημένα πολιτεία της χώρας. Οι 16 πολιτείες, τις οποίες αφορά το μέτρο, αντιπροσωπεύουν συνολικό πληθυσμό που ισοδυναμεί με σχεδόν το 50% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Η επέκταση του καταλόγου επιβεβαιώνει τον φόβο της Νέας Υόρκης, της πολιτείας που αποτέλεσε για εβδομάδες το επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, μπροστά στο ενδεχόμενο να δει την πανδημία να αναζωπυρώνεται.

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε τη μόλυνση μακριά από τη Νέα Υόρκη», τόνισε ο κυβερνήτης.

Οι 16 πολιτείες, οι πολίτες των οποίων θα τίθενται σε καραντίνα κατά την άφιξή τους στην πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι η Αλαμπάμα, το Αρκάνσας, η Νότια και Βόρεια Καρολίνα, η Φλόριντα, η Τζόρτζια, η Λουιζιάνα, το Μισισίπι, το Τενεσί, το Τέξας, η Καλιφόρνια, η Αριζόνα, η Νεβάδα, η Γιούτα, το Άινταχο και η Άιοβα.

Μένει να αποσαφηνιστεί πώς ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς δεν υπάρχουν έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ των πολιτειών. Ο Κουόμο είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ότι κάθε πολίτης που δεν σέβεται την καραντίνα θα κινδυνεύει με πρόστιμο 1000 δολαρίων.

Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε 10 πολιτείες

Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού διπλασιάστηκαν σε τουλάχιστον 10 αμερικανικές πολιτείες, περιλαμβανομένων της Φλόριντα και του Τέξας τον Ιούνιο, καταδεικνύει σε ανάλυσή του το Reuters.

Η Αριζόνα καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο στα κρούσματα τον μήνα Ιούνιο, κατά 294%, ενώ ακολουθούν η Νότια Καρολίνα και το Αρκάνσας. Τα κρούσματα διπλασιάστηκαν στην Αλαμπάμα, τη Νεβάδα, τη Βόρεια Καρολίνα, την Οκλαχόμα και τη Γιούτα. Τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκαν κατά 43% και οι θάνατοι κατά 20%.