Κορυφαία ινστιτούτα προβλέπουν συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατα 4,2%

Κορυφαία ινστιτούτα προβλέπουν συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατα 4,2%

Συρρίκνωση κατά 4,2% της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης προβλέπουν για φέτος κορυφαία ινστιτούτα οικονομικών ερευνών της Γερμανίας, εξαιτίας των επιπτώσεων του κορονοϊού, σύμφωνα με δύο πρόσωπα με καλή γνώση των συγκεκριμένων στοιχείων και οι οποίοι μίλησαν στο Reuters. 

Η σημαντική αυτή συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας προβλέπεται να είναι πάντως παροδική, καθώς για το 2021 οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι αναμένεται ανάκαμψη κατά 5,8%.

Τα ινστιτούτα αναμένεται να ανακοινώσουν τις νεότερες προβλέψεις για την εμφάνιση σημαντικής ύφεσης αύριο, την ώρα που πολλά είναι τα γερμανικά εργοστάσια που έχουν προχωρήσει σε αναστολή της παραγωγής τους, ενώ καταστήματα, επιχειρήσεις και εστιατόρια παραμένουν κλειστά κατόπιν εντολής της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης της νόσου Covid-19.

Οι προβλέψεις των ινστιτούτων, ενδεχομένως να τροποποιηθούν ελαφρώς πριν από την αυριανή ανακοίνωση, ωστόσο αποτελούν τη βάση για τις οικονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ έχει δηλώσει ότι η οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί περισσότερο φέτος σε σχέση με την περίοδο κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 όταν συρρικνώθηκε κατά 5,7%. Πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού, η κυβέρνηση ανέμενε για φέτος ρυθμό ανάπτυξης 1,1%.