Bloomberg: Το Ισραήλ δίνει μαθήματα διαχείρισης της πανδημίας - Σωτήρια η 3η δόση

Bloomberg: Το Ισραήλ δίνει μαθήματα διαχείρισης της πανδημίας - Σωτήρια η 3η δόση

Παράδειγμα προς μίμηση πρέπει να γίνει το Ισραήλ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του κορονοϊού, κυρίως μπροστά σε ακόμη μία περίοδο έξαρσης της πανδημίας, σχεδόν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, «την ώρα που τα κρούσματα του κορονοϊού εκτοξεύονται ξανά στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να κοιτάξουν σε μια χώρα που έχει περάσει από παρόμοια κρίση για έναν πιθανό οδικό χάρτη», μάλιστα προτείνουν να αναζητήσουν απαντήσεις στο Ισραήλ, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει, με τους ειδικούς στον τομέα Υγείας να τονίζουν πως οι δύο χώρες έχουν κοινό παρανομαστή αφού «και οι δύο ήταν από τις ταχύτερες στον κόσμο με τα προγράμματα εμβολιασμού τους και το ίδιο γρήγορα προχώρησαν σε άρση περιοριστικών μέτρων».

Βέβαια, υπογραμμίζουν πως «όπως το Ισραήλ γνώρισε άνοδο στα κρούσματα τον Ιούνιο, έτσι και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι τώρα, μόλις ανέφερε το μεγαλύτερο καθημερινό άλμα μόλυνσης σε τρεις μήνες».

Η ενισχυτική δόση μειώνει τα ποσοστά μόλυνσης
 

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, «η απάντηση του Ισραήλ στην αναζωπύρωση της επιδημίας ήταν να ξεκινήσει ένα επιθετικό πρόγραμμα ενίσχυσης, με τη χορήγηση της 3ης δόσης» και όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η συγκεκριμένη απόφαση φαίνεται να ήταν η καίρια προκειμένου το Ισραήλ «να καταστείλει το χειρότερο της επιδημίας μέσα σε εβδομάδες».

Επιπλέον, συμπληρώνει: «μολονότι υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές για να αντλήσει κανείς γρήγορα συμπεράσματα - από τον τύπο του εμβολίου και τις ηλικιακές ομάδες στις οποίες δίνεται προτεραιότητα μέχρι τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και χρήσης μάσκας -, ωστόσο το δίδαγμα είναι ότι οι αναμνηστικές δόσεις μπορούν να αλλάξουν την έκβαση της μάχης».

«Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που προχώρησε σε μια μαζική εμβολιαστική εκστρατεία κι ήταν η πρώτη που βίωσε την πλήρη επίπτωση της φθίνουσας ανοσίας και της ευπάθειας του πληθυσμού που ακολούθησε», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ισραήλ για την Covid-19, Ραν Μπάλισερ, και πρόσθεσε πως «άλλες χώρες, που ακολούθησαν αργότερα στην εμβολιαστική εκστρατεία, θα περάσουν τα ίδια, εκτός κι αν αξιοποιήσουν τα διδάγματα που αντλήσαμε εδώ και προχωρήσουν σε εμβολιαστική εκστρατεία με αναμνηστικές δόσεις».

Σημειώνεται, πως από τα μέσα Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει στη Βρετανία για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών το πρόγραμμα των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων, εστιάζοντας κυρίως στους ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες. Αντίθετα, στο Ισραήλ το πρόγραμμα χορήγησης τρίτων δόσεων του εμβολίου για την Covid-19 επεκτάθηκε λίγες μόλις εβδομάδες μετά την έναρξή του σε άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών. Όμως, με την αύξηση των κρουσμάτων η Βρετανία έχει μείνει πίσω σε σύγκριση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τα ποσοστά των νέων μολύνσεων και των θανάτων, ενώ την ίδια ώρα στο Ισραήλ συνεχίζει να μειώνεται ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς έχουν ήδη λάβει τρίτη δόση του εμβολίου σχεδόν 3,9 εκατ. πολίτες, από τους 5,2 εκατ. που δικαιούνται να την κάνουν.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε ενδείξεις αύξησης των ποσοστών των νοσηλειών και των θανάτων», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον, Μαξ Μπλέιν και υπογράμμισε πως «παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις. Το σημαντικότερο μήνυμα που θα πρέπει να κατανοήσει το κοινό είναι η ζωτική σημασία του προγράμματος αναμνηστικών δόσεων». Με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ναφτάλι Μπένετ, να τονίζει πως «μπορούμε να πούμε με επιφύλαξη ότι ξεπερνούμε το τέταρτο κύμα, το κύμα της Δέλτα, αλλά δεν θα έχει τελειώσει μέχρι να τελειώσει οριστικά».