Κορονοϊός: Ισπανία και Μ. Βρετανία επαναπατρίζουν τους υπηκόους τους από την Ουχάν

Κορονοϊός: Ισπανία και Μ. Βρετανία επαναπατρίζουν τους υπηκόους τους από την Ουχάν

Η ισπανική κυβέρνηση εργάζεται από κοινού με την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον επαναπατρισμό Ισπανών πολιτών από την περιοχή της Ουχάν στην Κίνα, εν μέσω ανησυχιών για τον κορονοϊό, δήλωσε σήμερα η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια.

«Εργαζόμαστε... με το προξενείο μας στο Πεκίνο, και αξιωματούχους στην Κίνα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να επαναπατρίσουμε 20 Ισπανούς από την Ουχάν, στη Χουμπέι, επίκεντρο του κορονοϊού. Θα συνεχίσουμε την ενημέρωση για οποιεσδήποτε εξελίξεις», έγραψε στο Twitter. Δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι εργάζεται προκειμένου να προσφέρει στους Βρετανούς πολίτες στην επαρχία Χουμπέι την επιλογή να φύγουν, μία ημέρα αφότου η Γαλλία δήλωσε ότι αναμένει να απομακρύνει εκατοντάδες από τους 800 πολίτες της που βρίσκονται στην περιοχή.

«Οι Γάλλοι πολίτες θα επαναπατριστούν με αεροπλάνο στη Γαλλία, με τη συμφωνία των κινεζικών αρχών. Αυτό θα γίνει στα μέσα της εβδομάδας», δήλωσε η υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζίν στους δημοσιογράφους χθες. Όσοι φύγουν από την περιοχή πρέπει να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στη Γαλλία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες ότι θα απομακρύνει προσωπικό του από το αμερικανικό προξενείο στην Ουχάν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα προσφέρει περιορισμένο αριθμό θέσεων σε ιδιώτες πολίτες των ΗΠΑ.

Το ξέσπασμα του κορονοϊού που ξεκίνησε στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, στην επαρχία Χουμπέι, έχει σκοτώσει μέχρι τώρα 81 ανθρώπους στην Κίνα και έχει μολύνει περισσότερους από 2.750 παγκοσμίως, στην πλειονότητά τους στην Κίνα.

Γερμανία-Γαλλία: Σκέψεις για απομάκρυνση των υπηκόοων τους από την Κίνα

Η Γερμανία σκέπτεται να απομακρύνει τους Γερμανούς πολίτες από την περιοχή της Κίνας που έχει πληγεί από τον κορονοϊό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Σκεπτόμαστε τώρα επίσης μια ενδεχόμενη απομάκρυνση όλων των Γερμανών που είναι διατεθειμένοι να φύγουν», δήλωσε ο Μάας σε συνέντευξη Τύπου, και πρόσθεσε πως μια ομάδα από τη γερμανική πρεσβεία στο Πεκίνο θα φθάσει στην Ουχάν --την κινεζική πόλη απ όπου ξεκίνησε η επιδημία του κορονοϊου-- αργότερα σήμερα προκειμένου να βοηθήσει τους Γερμανούς εκεί.

Ο Μάας είπε πως οι Γερμανοί πρέπει να αποφεύγουν όλα τα ταξίδια στην Κίνα που δεν είναι απολύτως απαραίτητα.

Ταυτόχρονα έγινε γνωστό πως και η Γαλλία ετοιμάζει την αεροπορική απομάκρυνση των πολιτών της από την Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού στην Κίνα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Σε συντονισμό με τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Ενόπλων Δυνάμεων, ετοιμάζουμε μια επιχείρηση επιστροφής διά της αεροπορικής οδού επ' ωφελεία των υπηκόων μας», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου, διευκρινίζοντας πως η απομάκρυνση θα πραγματοποιηθεί «a priori στα μέσα της εβδομάδας».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

AP Photo/Mark Schiefelbein