Κορονοϊός: Έκτος θάνατος στη Βρετανία - Σε «πολύ υψηλό» το επίπεδο κινδύνου στη Σουηδία

Κορονοϊός: Έκτος θάνατος στη Βρετανία - Σε «πολύ υψηλό» το επίπεδο κινδύνου στη Σουηδία

Ο έκτος θάνατος από τον κορονοϊό καταγράφηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών, την ώρα που η Σουηδία ανακοίνωσε πως αναβαθμίζει το επίπεδο κινδύνου μετάδοσης του ιού από «μέτριο» σε «πολύ υψηλό», εξηγώντας ότι υπάρχουν ενδείξεις για διάδοση στην κοινότητα της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, εκπρόσωπος του νοσοκομείο West Hertfordshire Hospitals NHS Trust στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι «Δυστυχώς επιβεβαιώνουμε ότι άνδρας, που νοσηλευόταν στο Watford General Hospital και είχε διαγνωσθεί θετικός στον COVID-19, απεβίωσε». Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε επίσης ότι «Ο ασθενής που πέθανε χθες το βράδυ, 9 Μαρτίου, ήταν άνω των 80 ετών και έπασχε από υποκείμενες νόσους». 

Παράλληλα, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας επεξηγώντας σε ανακοίνωσή της την απόφαση για αναβάθμιση του επιπέδου επικινδυνότητας σε «πολύ υψηλό» από «μέτριο», ανέφερε ότι υπάρχουν στοιχεία για την διάδοση του ιού στην κοινότητα στις περιφέρειες των δύο μεγαλύτερων πόλεων, της Στοκχόλμης και του Γκέτεμποργκ.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «Η υπηρεσία δεν διαπιστώνει γενική μετάδοση σε ολόκληρη την χώρα, αλλά ο κίνδυνος αναβαθμίζεται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο». Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη ανακοίνωση εκδόθηκε μόλις λίγα λεπτά αφότου η περιφέρεια της Στοκχόλμης ανακοίνωσε εκτόξευση των κρουσμάτων στα 207, ήτοι μια αύξηση κατά 60 σε σχέση με χθες.

Εξάλλου, σήμερα οι αρχές του Βατικανού ανακοίνωσαν πως η Πλατεία και η Βασιλική του Αγίου Πέτρου έκλεισαν για τους τουρίστες και τα τουριστικά γκρουπ εξαιτίας της επιδημίας του νέου ιού, ωστόσο ατομικά οι πιστοί θα έχουν την δυνατότητα να εισέλθουν και να προσευχηθούν στην εκκλησία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Βατικανό κλείνει το ταχυδρομικό γραφείο στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, που προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών, καθώς και το βιβλιοπωλείο και την φωτογραφική υπηρεσία. Μία καφετέρια για το προσωπικό του Βατικανού θα κλείσει επίσης. Ολα τα μέτρα θα ισχύουν μέχρι τις 3 Απριλίου.

Την ίδια ώρα στην Ολλανδία αξιωματούχοι των κρατικών υπηρεσιών υγείας ανακοίνωσαν πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 61, φθάνοντας τα 382, με καταγεγραμμένους 4 θανάτους.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι 61 επιπλέον άτομα διαγνώσθηκαν από χθες θετικά στον ιό.

Σε μια άλλη εξέλιξη, δύο επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου AIDAsol, το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του λιμανιού της Μασσαλίας, στην νότια Γαλλία, διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό.